A Nemzeti Munkaügyi Hivatal felhívja a munkaadók figyelmét, hogy egyes kérelemre induló támogatások esetében, - mint a munkahelymegőrző támogatás - pályázatíró cégek keresik fel a gyanútlan munkaadókat, hogy bizonyos "anyagi hozzájárulás" befizetését követően megírják a "nem létező" pályázatot a munkaadók helyett, de garanciát nem vállalnak a támogatási összeg elnyerésével kapcsolatban - olvasható a hivatal honlapján. A Napi Gazdaság Online érdeklődésére kiderült, hogy a hivatalnak augusztus 27-én jutott tudomására a lehetséges visszaélés, ekkor ugyanis 12 munkaadó is érdeklődött telefonon az NMH-nál, hogy valóban szükséges-e pályázatíró a remélt támogatásokhoz. Korábban már megyei szinten is előfordultak egyedi esetek, például Zala megyében volt olyan pórul járt cég, amely félmillió forintot fizetett a szolgáltatását felajánló pályázatírónak.

A munkaügyi központ által bonyolított támogatási eszközök adminisztrációjához azonban nincs szükség pályázatírói közreműködésre. A szükséges nyomtatványok a munkaügyi szervezet ügyintézőinek segítségével bárki által egyszerűen kitölthetőek.

A mostani esetben a hivatal tudomása szerint a dokumentum összeállítását a cégek fix összegért vállalják, továbbá a munkaügyi központ támogató döntését követően százalékos mértékű sikerdíjat kérnek. Arról nincs tudomása a hivatalnak, hogy hányan vehették igénybe a pályázatírók szolgáltatását, sem arról, hogy mekkora volt a munkaadók által esetlegesen fizetett ellenérték. Az NMH-nak arról sincs információja, hogy eddig hány vállalkozás tett esetleg feljelentést az ügyben.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal kéri a munkáltatókat, hogy amennyiben ilyen megkeresésük érkezik, azt haladéktalanul jelezzék [email protected] címen a pályázatíró cég nevének feltüntetésével.