Csányi Sándor július végén egy szűk körű sajtótájékoztatóján számolt be az OTP-részvényei eladásának okairól. Beszélt az utóbbi időben őt ért sajtótámadásokról is: szóba hozta Lázár János államtitkárt is, aki a előzőleg gazdasági túlhatalommal vádolta őt. Csányi ezzel kapcsolatban azt mondta, Lázár János tehetséges politikus, ez jól látszik a trafikügy kezelésében is.

Lázár János tegnapi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, hogy Csányi Sándor "az ország első számú uzsorása". A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta az OTP vezérről, "nincs más választásom, mint ennek a lesajnáló mondatnak a tudomásul vétele, hiszen mégis csak ő az ország első számú uzsorása", aki "a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival páváskodik."

Az ATV megkeresésére az OTP közölte: Csányi Sándor sem most, sem a jövőben nem kommentálja Lázár János vele kapcsolatos megjegyzéseit. Ugyanakkor - tették hozzá - Csányi Sándor polgári pert indít és büntetőfeljelentést tesz az államtitkár ellen a hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt. Ezt a bank az MTI érdeklődésére is megerősítette.

Az atv.hu ezt megelőzően kérdezte a TASZ szólásszabadság programjának munkatársát, hogy milyen jogkövetkezményei lehetnek Lázár kijelentésének. Dojcsák Dalma elmondta, ha Csányi jogi útra terelné Lázár kijelentéseit, rágalmazási vagy becsületsértési személyiségjogi per indulhatna. Mindkettőért szabható ki akár szabadságvesztés is, bár erre nem volt példa a rendszerváltás óta - jegyezte meg a TASZ munkatársa. Valójában azonban Dojcsák szerint ez egy "politikai kérdés, két közszereplő nyilvános vitája." A jogász hozzátette, az új Ptk. közszereplő-fogalma miatt "még nem tudni, mi lesz a jogalkotásban, de biztosan nehezebb lesz igazolni a kritikát, és az alperesnek kell igazolnia a közérdeket is."