A háztartások nettó hitelfelvétele 18,9 milliárd forint volt, míg a devizahiteleknél 9,6 milliárdos hiteltörlesztés történt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások forinthitelei 16,4, a devizahitelek pedig 153,8 milliárd forinttal bővültek ebben a hónapban (utóbbi az átértékelődés és egyéb változások figyelembe vétele nélkül enyhe csökkenést mutatott) - közölte az MNB.


Devizában a háztartások ebben a hónapban is nettó betételhelyezők maradtak, míg forintban nem túl jelentős nettó betétkivonást hajtottak végre. Forintbetétekből nettó 5,8 milliárd forintot vontak ki, a devizabetéteknél azonban nettó 33,1 milliárd forinttal bővültek. A forintbetétek kiigazítás nélküli állománya az előző havit 9,1 milliárd forinttal, a devizabetéteké 54,9 milliárd forinttal haladta meg (utóbbi esetben 21,8 milliárdos növekedést okozott a forint átértékelődése és egyéb változások)



A nem pénzügyi vállalatok nettó forint-hitelfelvétele 5,9 milliárd forint volt, devizában 34,4 milliárd forintos nettó törlesztést figyeltek meg. Itt 18,7 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás történt, forintból viszont 2,3 milliárdot helyeztek el új betétben. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 21,4 milliárd forinttal csökkent, a deviza alapúak állománya pedig 61,1 milliárd forinttal növekedett, azonban itt is kizárólag átértékelődés és egyéb változások következtében, amelyek nélkül 40,4 milliárd forintos nettó törlesztést valósult meg. A forintbetét-állomány 1,3 milliárd forinttal nőtt, a deviza 49,8 milliárd forintos csökkenése 77 milliárd forint nettó kivonás, valamint 27,2 milliárd forint átértékelődésből és egyéb változásból származó növekedés eredőjeként jött létre .

A külföldi kötelezettségek állománya tovább csökkent, augusztusban a hitelintézetek mérleg-főösszegének 30,9 százalékát tette ki.