A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 1151 hektár termőföldet és mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi földet hirdetett meg a szociális földprogram keretében - derül ki a vidékfejlesztési tárca közleményéből. Az NFA még március közepén kezdte felmérni, hogy hány önkormányzat kíván részt venni a szociális földprogramban. Közel kétszáz település jelezte, hogy állami termőföldet igényelne, végül 76 település erősítette meg a szándékát, mintegy 1151 hektár termőföld igénybevételére.  A VM közleménye megjegyzi, hogy 2006-ban az előző kormányzat hasonló programjában összesen 145 hektár termőföldet adott át 12 településnek.

Az NFA megyei területi irodákon, illetve a szervezet honlapján elérhető hirdetménye településenként tartalmazza a szociális földprogramhoz igénybe vehető termőföldek területét, a vagyonkezelésbe adásra vonatkozó önkormányzati kérelmek benyújtásának feltételeit és módját, továbbá a kérelmek elbírálásának szabályait. A feltételeknek megfelelő önkormányzatokkal az NFA 5 évre szóló vagyonkezelési szerződést köt. Az önkormányzatoknak a közzététel után 30 nap áll rendelkezésükre, hogy benyújtsák a kérelmeiket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez.

A napokban egyébként megjelent a Magyar Közlönyben a szociális földprogramokhoz igényelhető területek ingyenes önkormányzati vagyonkezelésbe adását szabályozó rendelet is. Ez egyebek között évenkénti tulajdonosi felülvizsgálatot ír elő a földalap számára.

A Napi Gazdaság Online értesülése szerint egyébként az NFA által az utolsó negyedévben elindított földhaszonbérleti pályázatokon előreláthatólag már nem sikerül év végéig meghirdetni valamennyi, 2011-ben e célra szánt földrészletet. Ismeretes, hogy a pályáztatás megindításakor 65 ezer hektár hasznosításával kapcsolatos pályázatot tervezett az NFA. Infromációink szerint a földalap legutóbbi kötelezettségvállalása 38-40 ezer hektár meghirdetésére szól 2011 december 30-ig.

A költségvetési megszorítások egyébként az NFA büdzséjét is megtépázzák. Információink szerint a még mindig jelentős területet lefedő, és a birtokviszonyok rendezése terén komoly akadályt képező osztatlan közös tulajdonban lévő földek kimérésére az eredeti tervek szerint 3 milliárd forintot szánt volna az állam, a legutóbbi módosítások során azonban ebből mintegy 2,5 millirád forintot zárolna a kormány. Vagyis tovább húzódik a rendszerváltás és a kárpótlás óta rendezetlen tulajdonviszonyú földterületek problémája.

Ez, és a forráshiány már csak azért is kellemetlen, mert jövő év második felében tervezi parlament elé terjeszteni az új földtörvényt a Vidékfejlesztési Minisztérium, amellyel már a 2014-ben lejáró földvásárlási moratórium utáni időszak kihívásaira készül megfelelni a hazai birtokpolitika. Forráshiány lesz a gátja a demográfiai földprogram mielőbbi elindításának is, mivel a VM büdzséje erre nem tartalmaz elkülönített forrást 2012-ben, igaz, még a program egyéb részletei sem nyilvánosak. Ismeretes, hogy e programmal a mezőgazdasági termelés mellett elkötelezett fiatal párok indulását, illetve hosszú távú bérleti szerződésekkel való földhöz juttatását szerette volna támogatni a szaktárca.