Akár 20 millió forint kockázati tökebefektetést is kaphatnak az idén ősszel is elinduló el kreatív iparban dolgozókat és tanulókat célzó HFDA Startup Programra jelentkezők. A Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA), a Startup Campus innovációs ügynökség és az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures kockázati tőkealap-kezelő kezdeményezésében futó program elsősorban a legfrissebb nemzetközi ipari trendekre egyedi megoldásokat nyújtó divat és design innovációkat segíti piacra lépni.

„A képzés alapvetően azon alapszik, hogy már az egyetemi évek alatt születhetnek olyan innovációs ötletek, amelyekre hiánypótló vállalkozások épülhetnének, tőkehiányból fakadóan azonban nem látnak napvilágot. A kezdeményezéssel ezeket az ötleteket szeretnénk felszínre hozni és segítséget nyújtani a piaci elinduláshoz, csakúgy, mint 2019-ben az Alpha, illetve 2020-ban a MOKA, a Measure.me, valamint a S.w.e.d márkák esetében, akik a HFDA Startup Program során már befektetési ajánlatot kaptak” - emelte ki Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.

A 2020-as őszi programra több mint 60-an jelentkeztek, akkor egyensúlyfejlesztő gyerekbútor, design falburkolat és egy mesterséges intelligenciára épülő alkalmazás is kapott befektetési ajánlatot. A HFDA Startup Programba bekerülő csapatok öthetes online vállalkozásfejlesztési képzést, üzleti és szakmai mentorációt kapnak, majd a program második szakaszába kiválasztottak további öthetes befektetési felkészítésben és akár 20 millió forintos kockázati tőkebefektetésben is részesülhetnek.

Az inkubáció során a résztvevők olyan, a startup indításhoz szükséges elméleti és gyakorlati alapokat sajátíthatnak el tapasztalt szakamberektől, mint az üzleti modell kidolgozása, pénzügyi tervezés, versenytárselemzés, piackutatás, valamint a piacra lépés stratégiájának kialakítása. Ezt követően szakmai mentorok és iparági szakértők segítik a vállalkozás finomítását, végül a legígéretesebb projektek a programot záró Demo Day-en prezentálhatják ötletüket 20 millió forintos befektetési ajánlat reményében.

A szervezők szeptember 6-tól november 1. éjfélig várják a legalább két fős hazai és határon túli csapatok jelentkezését, amelyek valamilyen innovatív divat- vagy designipari ötlettel vagy prototípussal rendelkeznek olyan fókuszterületeken, mint például a fenntartható divat és design, gyártástechnológia, textilipari innovációk, belsőépítészeti megoldások, lakberendezés és bútorinnováció, szabadidős termékek, vagy akár az anyagtudományi, technológiai és informatikai innovációk.

A programra itt lehet jelentkezni