A Népszava című napilap számításai szerint - a nyugdíjtörvény alapján - novemberben 5, januárban pedig 12 százalékos nyugdíjemelés jöhet. Ezek utólagos emelések, amelyekre azért van szükség, mert a nyugdíjak nem követték az inflációt - mondta Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

"Ez azt jelenti, hogy hiába tudta jó előre a Fidesz, hogy a forint az orbáni infláció miatt történelmi mélypontra süllyed, direkt alacsony inflációval tervezték a költségvetést" - fogalmazott a politikus.

A DK szerint nem lehet egy megélhetési válság alatt a nyugdíjasokkal "hiteleztetni" az államot, mert ez tisztességtelen. Gy. Németh Erzsébet szerint minden kutatás és felmérés azt mutatja, Európában csak Magyarországon van megélhetési válság.

A politikus szerint Magyarország lett az élelmiszerdrágulás világrekordere, míg „a magyar forint lett a leggyorsabban elértéktelenedő pénznem”.

„Az orbáni Magyarország lassan az egyetlen európai ország, ahol nincs érdemi rezsitámogatás" - mondta a DK alelnöke a párt Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy a kormány csökkentette a rezsicsökkentés esetében a támogatott árat az átlagfogyasztásig.

Magas az infláció, de kevés a korrekció

A DK-s politikus arra utalt, hogy az augusztusi inflációs adatok szerint az éves összevetésben számított infláció 15,6 százalék volt, míg a maginfláció 19,0 százalékra gyorsult. Az alapfolyamatok emelkedése mellett az élelmiszerek drágulása járult hozzá legnagyobb mértékben az infláció gyorsulásához.

A novemberi nyugdíjkorrekciót – vagyis az emelés alapjául szolgáló becsült érték és a valós inflációs adatok közti különbség kifizetését – már más szakértők is javasolták a kormánynak. De Farkas András nyugdíjszakértő figyelmeztetett, hogy a közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján mindössze 1,8 százalék lesz a korrekció mértéke, miközben az augusztusi infláció 15,6, az augusztusi nyugdíjas infláció 15,7 százalék, az éves várakozás pedig 20 százalék. Vagyis szerinte ez a már évközben kifizetett emelésekkel együtt kevés lehet. 

Gulyás: szeptemberben dönt a kormány a pótlólagos emelésről

A kormány szeptemberben dönt a nyugdíjasoknak járó pótlólagos nyugdíjemelésről - mondta a csütörtöki kormányinfón kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A kormány szeretne segíteni a nyugdíjasokon az infláció miatt; novembernél előbb is utalhatnak - mondta a miniszter.