Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán bejelentette, a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat - írja az MTI.

Ezt követően Dobrev Klára online tájékoztatóján azt mondta, megbukik az a politikai közösség, ami a legfontosabbnak tekintett ügyét bukja el. Az elmúlt években a kabinettől azt lehetett hallani, hogy a rezsicsökkentést tartja a politikája központjának, de a "rezsicsökkentés megbukott".

Mindazt, amivel a kabinet az ellenzéket vádolta a választási kampányban, azt a kormány, Orbán Viktor miniszterelnök valósítja meg, az "inflációtól kezdve, az adóemeléseken át egészen most, a rezsicsökkentés eltörléséig - mondta Dobrev. (A rezsicsökkentést nem törli el a kormány, hanem fogyasztási limitet vezet be, ami fölött piaci árat kell az érintett fogyasztóknak fizetni - a szerk.)

Erős forintról beszéltek, de nem tettek a gyengülés ellen

A kormány elmúlt 12 éve hazugságra épült - véli az ellenzéki politikus. Erős országról és erős forintról "papolnak", mialatt tudatosan gyengítették a magyar fizetőeszközt. A kabinet vétózza a globális multiadót, miközben a magyar kis- és közepes vállalkozásoknál eltörli például a katát és megnöveli az adójukat.

A kormány folyamatosan arról beszél, hogy hogyan lehet majd a magyar érdekeket érvényesíteni, de pusztán azért, hogy a "Fidesz-közeli oligarchák, nagytőkések" minél több pénzt kapjanak, nem hajlandó "abbahagyni a lopást", megtenni a korrupcióellenes intézkedéseket, hogy Magyarország újra európai uniós forrásokhoz juthasson - állította az EP-képviselő.

Az is hatalmas nagy hazugság volt a koronavírus-járvány idején, hogy a kormány megvédi a magyar vállalkozásokat. Miközben sok ezer milliárd forintot szórtak ki nagyvállalatoknak, többségében Fideszhez közeli személyek cégeinek, miközben a magyar kis- és közepes vállalkozások alig kaptak valamit - hangsúlyozta Dobrev Klára.

Hazugságra épül az, amikor a magyar emberekkel megpróbálják elhitetni azt, hogy folyamatosan ellenségek vesznek körül minket, és veszélyt jelentenek az országra, ezzel szemben Dobrev szerint ez a kormányzás, orbáni politika jelent veszély, és nem a demokraták közössége - utalt saját politikai közösségére a DK-s politikus.

Reagált a Fidesz: Gyurcsány

Gyurcsányék megint hazudnak, egyedül Gyurcsány akarja megszüntetni a rezsicsökkentést - közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel. Ha a baloldalon múlott volna, akkor egy napig sem lett volna rezsicsökkentés Magyarországon. Gyurcsányék kormányzásuk alatt duplájára emelték az áram árát, háromszorosára a gáz árát, nem szavazták meg a rezsicsökkentést és több éve az eltörlését követelik - véli a Fidesz. A rezsicsökkentés kilencedik éve - a jelenlegi háborús energiaválságban is - védi a magyar családokat -, ezt szolgálja a rezsivédelmi alap és a kormány mostani döntése is - írta kormánypárt.