A kezdeményezés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?".

Az NVB május 2-ai ülésén - 6:4 arányban - tagadta meg a hitelesítést, arra hivatkozva, hogy a kérdés nem egyértelmű, mert nem egzakt a jövedelem, illetve foglalkoztatási jogviszony meghatározása.

A Kúria ugyanakkor azt írta: álláspontjuk szerint tévedett a NVB, amikor határozatában a "foglalkoztatási jogviszony" és a "jövedelem" fogalmak egyértelműsége hiányában tagadta meg a kérdés hitelesítését - írja az MTI.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy "ha egy adott fogalmat jogszabály külön meghatározás vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használ, akkor annak a fogalomnak létezik egy általános, mindenki által ismert jelentéstartalma".

A Kúria - a felülvizsgálati kérelemmel egyetértve - megállapította, hogy mindkét fogalmat több jogszabály külön meghatározás vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használja.

A kérdést - az NVB határozata szerint "Vágó Gábor magánszemély" (az LMP egyik alapító tagja, volt országgyűlési képviselő) nyújtotta be.