Kétmillió hektár erdő borítja Magyarország területét, a legfontosabb, hogy minél több erdő legyen, a következő ötven évben 600 ezer hektár új erdőt kellene telepíteni - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1-en azzal kapcsolatban, hogy a kormány elfogadta a nemzeti erdőstratégiát. A nemzeti kincsnek számító erdők esetében évtizedekben kell gondolkodni, a stratégiában 15 évre terveznek.

Az erdőtelepítéshez mintegy 50 milliárd forint áll rendelkezésre a következő 4-5 évben, ebből 20-25 ezer hektár erdő telepítése valósulhat meg - mondta Fazekas. A növekedés korábban is jelentős volt, az elmúlt 8-10 évben mintegy 50 ezer hektárral nőtt Magyarország erdőterülete.

Az erdőstratégia szerint az egymillió hektárnyi állami erdővagyon nem forgalomképes, törvények által védett, nem elidegeníthető közvagyon, a cél az erőterületek növelése.

Szólt arról is, hogy a jövő év őszén újra lesz Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). Több mint ezer kiállítóra és százezres látogatószámra számítanak a magyar mezőgazdaság eredményeit felvonultató seregszemlén, az OMÉK díszvendége Japán lesz.

QP | Quality Placement