Rekordmagas a repce ára, ami miatt több más termékkel együtt várhatóan drágább lesz az étolaj, a margarin és a bioüzemanyag is - írja a Népszava. A rendkívüli áremelkedés fő oka, hogy Kína felvásárolta az ukrán repcét és az abból készült termékeket is, így nem jutott az európai piacra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Ez először tavaly ősszel történt meg, azután jóval többet kellett fizetni az értékes ipari növényért. A tonnánkénti ár a korábbi 110-120 ezer helyett jelenleg 185-195 ezer forint között mozog. A nagy kereslet az unió behozatali lehetőségeit is korlátozza. A nyugat-európai tőzsdéken a repce tonnánkénti ára meghaladja az 520 eurót, és nem tudni, hol áll meg. Ez legfőképp az élelmiszeriparban érezteti hatását, de az építőiparban is drágábbak már a repceolajat tartalmazó festékek.

Magyarországon is kevesebb a repce, ebben az évben körülbelül 700 ezer tonna termett itthon, ami 18 százalékkal elmarad a tavaly betakarított mennyiségtől - mondta Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. A gyengébb termés - ami a hűvös és csapadékos tavasz miatt a jónak számító 3-3,5 helyett csupán 2-2,5 tonna volt hektáronként - ugyanakkor szerinte nem elégséges indok a jelentős áremelkedésre. További ok, hogy a megugrott kereslet következtében a repce többségében külföldre - leginkább németországi feldolgozóüzemekbe - kerül, ahová folyamatosan viszik az előre lekötött szállítmányokat