Ám semmilyen szankciója sincs az egyeztetés elmaradásának. Budapest nem kérte ki az unió központi bankjának véleményét a jegybanktörvény március 1-jén elfogadott módosításáról sem.

Az alapítványok nyilvánosságra hozott költéseiből kiderült, hogy nemcsak mintegy 200 milliárd forint értékben vettek állampapírokat, de ezt a legnagyobb, 60 milliárd forintos vagyonú alapítvány, a Domus Animae esetében maga Matolcsy György MNB-elnök döntötte el, a kuratórium elnökeként, az egyik, meg nem nevezett taggal közösen. Arról azonban, hogy ez kimeríti-e a tiltott monetáris finanszírozás fogalmát, az ECB a Világgazdaság kérdésére nem kívánt állást foglalni.

A lap frankfurti forrásai szerint előbb azt kellene tisztázni, hogy az állampapírokat hol vásárolták. Tiltott monetáris finanszírozásnak ugyanis csak az minősül, ha a központi bank a papírokat azok kibocsátásakor szerzi be, ha viszont a másodpiacon, akkor az már megengedett.

Ám azt, hogy valóban csak ez utóbbiról van-e szó, az ECB folyamatosan nyomon követi. Ennek keretében annak jár utána, hogy a nemzeti jegybankok ténykedése mennyiben egyeztethető össze a monetáris finanszírozás és a kiváltságos hozzáférés tilalmáról szóló szabályokkal - közölte Mario Draghi ECB-elnök a Molnár Csaba európai parlamenti képviselőnek április 18-án írt válaszlevelében.