A Brent spot kőolaj ára a héten 29-33 dollár között változott, heti átlagban közel négy dollárral, 14 százalékkal emelkedett az ár.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 3,5 dollárral nőtt az előző heti átlaghoz viszonyítva, a határidős ár a hét folyamán végig a spot ár fölött változott.

Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten megemelkedett, mivel a Brent határidős ára gyorsabban drágult mint a WTI ára.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a január 25 - 29 között 4,8 százalékkal került feljebb, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 5,8-4,3 százalékkal emelkedtek az árak.

A benzin ára a hét első felében kicsit ingadozott, majd csütörtökön nagy lépéssel, 20 dollárral megemelkedett, s pénteken ismét stagnált.

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 9,1 százalékkal nőtt a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 9,2-9,9 százalékos volt a drágulás.

A hét folyamán a dízel ára is mindhárom piacon az első nap csökkent, majd a többi napon folyamatosan emelkedett. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása tendenciájában követte az olajár mozgását.

Így alakult az árfolyam

A forint árfolyama a január 25 - január 29-i héten 287,5 forint/dollár körül ingadozott, másfél forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam dollárhoz és az euróhoz viszonyítva heti átlagban erősödött. Az árfolyam kis erősödése valamelyest tompította az árak emelkedését.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 4,2 százalékos, az ARA piacon 3,7 százalékos, az NWE piacon 5,2 százalékos áremelkedés jelentkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 8,5 százalékos áremelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 8,6-9,3 százalékos emelkedést mutatnak az árak forintban mérve.

MI várható?

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon, de a másik két piacon is 3-5 forint közötti emelést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán piaci árakat, vagy a másik két piac árait alapul véve 6-7 forintos drágulás következhet be - olvasható az elemzésben.

Hétfőn, február 1-én, a benzinnél 4 forint körüli áremelés bejelentése lehetséges, a dízelnél nagyobb, 6-7 forintos emelés várható.

A benzin ára 317-319 forint/liter közötti szinten, a gázolaj ára várhatóan 302-305 forint/liter közötti szinten változhat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára közel 4, a gázolaj ára 13 százalékkal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 1,5 százalékkal több benzint és 14 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.