Szombaton észak felől hidegcsepp közelít, amely hatására szárazabb, hűvösebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medencébe. Alapvetően napos, de szeles lesz az idő, elzárulnak az égi csapok, csak a Duna-Tisza közti sávban fordulhat elő gyenge záporeső - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat hétvégi előrejelzésében.

Jó hír, hogy csak gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Az északi, északnyugati szél nagy területen megerősödik, és elsősorban a Bakonyban, illetve az északkeleti országrészben viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 28 fok között várható, az északi tájakon lesz hűvösebb.

Vasárnap napos időre számíthatunk északkeleten a több gomolyfelhővel. Az ország keleti harmadán helyenként zápor, esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél a Dunántúlon és az ország középső harmadán megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 24 fok között valószínű.

Nyomasztó napok jönnek

A következő napokban a csalánfélék pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is az alacsony-közepes tartományban marad. Esetenként közepes koncentrációban lehet jelen a pázsitfűfélék és az útifű virágpora is. A lórom, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a hárs és a kenderfélék pollenkoncentrációja jellemzően alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet - írja allergiásoknak szóló aloldalán az Országos Meteorológia Szolgálat.

Hideg jellegű fronthatással számolhatnak az arra érzékenyek. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, szédülés és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Epilepsziás, illetve asztmatikus rohamok léphetnek fel, erősödhetnek a reumatikus és az ízületi fájdalmak, továbbá hosszabbá válhat a reakcióidő.

Fotó forrás: Marcel Mochet/AFP.