Az Index által megismert "reformétlap" szerint a kiadási oldalon remélt sok százmilliárdos megtakarítás összeállításával rosszul áll a kormány, a bevételi oldalon viszont nincsenek tabuk. A kormány a külföldi befektetők meggyőzése céljából tavaszra egy hat-nyolcszázmilliárdos egyenlegjavító csomagot ígért, amelynek megalapozása úgy tűnik felgyorsult. A hírportál információi szerint a kabinet a nagyobb összeget a kiadások lefaragásából szeretné elérni.

Az Index információi szerint a napokban kerül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elé az az ötlethalmaz, amely a tárcánál dolgozó tucatnyi szakemberből álló munkacsoport munkájából és a más minisztériumnál születő tervek becsatornázásából álltak össze.

Az Index rámutat, hogy bár az elmúlt napokban hat-nyolcszázmilliárd forintos csomagot vázolt fel a minisztérium, lehet, hogy ez az összeg inkább a felső sávszélhez lesz közelebb, azaz hét-nyolcszázmilliárd forinttal szeretnék javítani a költségvetés egyenlegét 2013-ra.

Ennek nagyobb része a kiadási oldalt érintené, olyan intézkedéseket, amelyek révén a költségvetés adott területeken kevesebbet költene. Eddig négy nagyobb terület jött szóba, amelyeknél szinte biztosan lépni szeretne a kormány: a gyógyszerkassza, a nyugdíjkiadások, a tömegközlekedés és a munkanélküli ellátások.

A gyógyszerkasszánál néhány tízmilliárdos megtakarításért fejében az orvosok és a gyógyszerészek a generikus gyógyszerek forgalmazását segítenék elő. A nyugdíjaknál a fő csapásirány a rokkantnyugdíjasokra fordított kiadások visszafogása. A tömegközlekedésnél az utazási kedvezményekhez nyulnának hozzá, ahol a kalapban van a vasutasok családtagjainak, valamint a 65 év felettieknek járó ingyenes utazási jog felülvizsgálata. Emellett az is kitűzött cél még, hogy ne kelljen időről időre kisegíteni az évi normál támogatáson felül a rendberakott nagy állami tömegközlekedési cégeket. A munkanélküli ellátásoknál pedig például az álláskeresés idejére járó pénz folyósítási idejének lerövidítése jöhet szóba.

Bevételi oldal

A bevételi oldalon a kormány egyrészt azzal számol, hogy a pénzügyi szektort sújtó, most 200 milliárd forintos, bankadónak becézett, de a hitelintézeteken túl más pénzügyi szereplőket is érintő különadó 2012 végéig lesz érvényben, de az Index szerint a kormány abban is gondolkozik, hogy az addigra vélhetően megszülető, európai uniós szinten harmonizált bankadónak megfelelő terhet vet ki, amiből évente 60 milliárd forint folyhat be.

Jelentősebb bevételt remélne a kormány egy fix összegű, a társadalombiztosítást finanszírozó régi-új sarcból is. Az szja-fizetők után havonta 1000 forint körül alakulhat a tb-hozzájárulás összege, ebből évente 50-70 milliárd forint bejöhet. (A korábbi, havi tételes, addig 1950 forintos egészségügyi hozzájárulást 2010 január elsejével törölte el még a Bajnai-kormány)

A zöld adók súlyának növeléséből származó pár tízmilliárd forintos többletbevétellel is számolna a kormány. A javaslatok között van az Index szerint a nagyobb városokban bevezetendő, évente pár milliárd forint bevétellel kecsegtető, az önkormányzatokat megillető dugódíj, az energiaadó és a gépjárműadó emelése, esetleg a termékdíjszabályozás átalakítása.

Olyan javaslatok is szerepelnek még a listán, mint például az adómentes vagy kedvezményes adózású cafeteria juttatások összevonása, vagyis az Index szerint nemcsak elemenként, hanem összességében is korlátoznák őket. Felmerült a tömegközlekedés szuperkedvezményes, ötszázalékos áfakulcsba való átvitele, bár kérdés, hogy ez hogyan hozna többletbevételt. Ötletként előkerült már egy, az építmény- és telekadót átalakító, esetleg felváltó, az önkormányzatok bevételét gyarapító adó is.

A nemzetközi szervezetekkel is békülőben a kormány?

Az Index emellett arra is rámutat, hogy az idei költségvetés ugyan rendben van, 6 százalék körüli többletet hozhat a magánnyugdíjpénzek államhoz való átcsatornázása, Intézkedések nélkül azonban 2012 már rázósabbnak tűnik, 2013-ban pedig 5 százalék körüli szintre nőhet a deficit. Ezért van szükség arra, hogy a kormány által Növekedési és Stabilitási Reformcsomagnak becézett csomag hat-nyolcszázmilliárdos egyenlegjavulást eredményezzen a 2013-as költségvetési egyenlegben. A piaci befektetők és hitelminősítők is pont amiatt aggódnak, hogy a költségvetési hiány esetleg növekvő pályára áll egyéb változtatások hiányában.

A bóvli kategóriába való leminősítéstől félő kabinet most keresi a külföld kegyeit - írja az Index -, a kiadások visszafogására koncentráló csomag pedig alkalmas lehet a piacok megnyugtatására. Emellett a kormány azért is mindent megtesz, hogy a nemzetközi szervezetekkel fennálló viszony harmonikusabbá váljon.