Március 1-jén lép életbe az a törvénymódosítás, mely mérsékli a nikotintartalmú utántöltő folyadékok jövedéki adóját. A jelenlegi, milliméterenkénti 55 forintról 20 forintra csökken az ár, melynek következményeként a nemzeti dohányboltokban kapható nikotinos utántöltő folyadékok ára csökkenni fog.

Az árcsökkenéssel a hivatalosan árult termék árai versenyképessé válhatnak a feketepiaci árakkal - írja a BAT közleménye, mely szerint a piacnak van honnan visszatérni, mivel az e-likvid feketekereskedelem a cég becslése szerint Magyarországon elérheti akár a 85 százalékot is.

A BAT becslései alapján hazánkban mintegy 200 ezren használnak e-cigarettát. "A magyar e-cigaretta-fogyasztóknak lehetőséget kell adni arra, hogy elérhető áron minőségi utántöltő folyadékokat vásárolhassanak, csakúgy, mint más európai országokban" - közölte Orosz Zoltán, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezetője. Szerinte az illegális termékek értékesítése - amellett, hogy adóbevételtől fosztja meg az államot - veszélyezteti az e-cigi használókat is, mivel nem tudni, hogy az így használt folyadékok megfelelnek-e bármiféle magyar és/vagy uniós minőségi és biztonsági előírásoknak.

A BAT lapunk kérésére közölte, hogy az árcsökkentéssel nem várnak márciusig, a saját utántöltő folyadékakit mostantól úgy árazzák be, mintha a jogszabálymódosítás már hatályba lépett volna.