Pécsi Tudományegyetem virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézete közleményben cáfolják a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1-en elhangzó állításait, melyek szerint a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát azonosították be egy margitszigeti kullancsban, s ezt a megcsípettek cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják - olvasható a portál cikkében.

Kapiller Zoltán István kullancsszövetségi elnök az enyhe tél kapcsán elszaporodó kullancsokról beszélve nyilatkozta ezt, ám állítása nem igaz, a kutatók nem mutatták ki a vírus magyarországi jelenlétét. Ezzel szemben a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát találták meg 2009-ben egy Margitszigeten élő sünön.

Kutatásaik során kizárólag a nevezett vírus, vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak mindeddig vadnyulakban és rágcsálókban.

Valójában tehát szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának jelenlétéről, arról nem is beszélve, hogy Kapiller állításával szemben a vírus emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.