Leitner György, a Primus Egyesület elnöke a második félévben további belépőkkel számol, s továbbra is a megbízható, jogkövető és etikusan működő szolgáltatók támogatását tekinti az egyesület céljának.

A dinamikusan bővülő piac strukturális átalakulásai a két évvel ezelőtt alapított egyesület tagságát is érintették. Az alapító társaságok közül kettőt - ugyancsak Primus-tag - versenytársak vásároltak meg: 2018 elején az Affidea Magyarország a Főnix-Med magánegészségügyi érdekeltségeit szerezte meg, míg 2018 végén a Synlab olvasztotta magába a CentrumLabot. A Róbert Károly Magánkórház tavalyi eladását követően az új tulajdonos már nem vett részt az érdekképviseleti munkában, és egyesületi tagságát 2019-re nem újította meg, valamint a Budai Egészségközpont - sikeres védjegyszerzését követően - az ügyvezető igazgató személyes döntése nyomán 2019 májusában kilépett az egyesületből.

A transzparensen működő hazai magánegészségügyi szolgáltatási piac évi körülbelül15 százalékkal növekszik. A háztartások is egyre többet költenek az egészséggel összefüggő kiadásokra, ez az összeg éves szinten eléri az 1000 milliárd forintot, a teljes GDP-arányos költés hozzávetőleg egyharmadát. A Primus adatai szerint ugyanakkor a hazai magánszolgáltatók éves forgalmának egyharmada, azaz legalább 100 milliárd forint az iparág szürkezónájába esik. Ez is azt jelzi, hogy szükséges a magánegészségügyi szektor kifehérítése, a betegjogok eredményesebb érvényesítése.

Az érdekvédelmi szervezet 2018-ban létrehozta és bevezette a páciensek orientációját segítő "Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató" védjegyet, amelyet szigorú szakmai minősítési eljárás végén szerezhetnek meg a szolgáltatók.

A védjegy elnyerésének és használatának feltétele a független auditorok által végzett komplex audit teljesítése, valamint az előre nem bejelentett próbavásárlások pozitív eredménye. A védjegyezési folyamaton elsőként az egyesület alapító tagjai mennek keresztül, ezután minden hazai privát szolgáltató számára lehetővé válik a védjegy megszerzése.

Ezért jött létre a Primus

Két évvel ezelőtt döntöttek úgy a hazai magánegészségügyi szektor legnagyobb meghatározó szereplői, hogy közösen lépnek fel a privát egészségügyi intézmények működését nehezítő piaci problémákkal szemben. A 2017 tavaszán 12 vezető iparági szolgáltató által életre hívott érdekvédelmi ernyőszervezet - a Primus Egyesület - legfontosabb céljául az átlátható piaci viszonyok megteremtését, az ellátási színvonal emelését és a magánegészségügyi szektor kifehérítését, valamint egy megkülönböztető iparági védjegy kialakítását jelölte meg.