Az új budapesti centrumkórház helyszíneként a XI. kerületi Dobogó városrészt és az Etele tér környékét vizsgálta érdemben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa múlt heti ülésén. Döntés néhány hónapon belül várható - mondta a napilapnak Karácsony Gergely főpolgármester.

Miért jobb?

A közösségi közlekedési lehetőségek, a vonatok, a 4-es metró, a távolsági buszok elérhetősége miatt Karácsony szerint az Etele út környéki helyszín jobb, és a Fővárosi Önkormányzat a saját tulajdonát is hajlandó hasznosítani. Közel egymillió embert kiszolgáló intézetet nem lenne helyes úgy megépíteni, hogy a közösségi közlekedés hiányzik, s akár a 4-es metró meghosszabbítása is érintheti a területet - fejtegette a főpolgármester.

Egyelőre vizsgálják a két helyszínt, az például orvosszakmai kérdés, hogy a közlekedés által okozott rezgések hogyan befolyásolják a lézeres műtéteket.

Random költés helyett

Az Egészséges Budapest program (EBP) keretében megvalósuló, 2020-ra szóló 10 milliárd forintos fővárosi egészségügyi fejlesztésekről már született egy döntés, de érdemes lenne a kerületek fejlesztési elképzeléseit hosszabb időtávban átgondolni - mondta Karácsony.

Szerinte a kormány nyitott rá, hogy a fennmaradó 40 milliárd forint elköltéséről egy koncepcióalkotás révén előre állapodjanak meg, ne random döntések határozzák meg a pénzek felhasználását.