Jelenleg 35 ezernél is többen várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra a kórházakban, szemben a tavaly év eleji 19,5 ezerrel - idézi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista adatait a portál.

A pandémia kitörése előtt, 2020 januárjában szürkehályog-műtétre nyolcezren várakoztak, az átlagos várakozási idő 71 nap volt, ez mostanra 12,1 ezer főre és 0-1127 nap (több mint 3 év)  közötti várakozásra változott. Vagyis akár több mint három évig kell türelmesnek lenni ahhoz, hogy a műtét megtörténjen.

Csípőprotézis esetében a maximum várakozási idő hat és fél év is lehet, térdprotézisnél pedig több mint nyolc év.

A Covid-19 miatti veszélyhelyzet már több, mint egy éve tart, amely világszerte és így Magyarországon is újraszabta az egészségügyi ellátás prioritásait és átmenetileg kisebb teret tudott nyújtani a tervezhető ellátások számára - írta a NEAK a napilap megkeresésére.

Az egészségbiztosító válaszából kiderült, folyamatosan figyelik és elemzik a helyzetet, a megoldást irányított többletforrástól kapacitásátszervezéstől várják Idén is ötmilliárd forintot különítettek el a várólisták mérséklésére - írták.

A lap által megkeresett szakértők is plusz forrást, a betegek átirányítását említették, de a magánellátók bevonását is hasznosnak tartanák.