A Semmelweis-tervben a tíz szervezettel kapcsolatban darabonként 1,6 milliárd kiadási igényt tüntettek fel, de szakértők szerint ennél is többe kerülhetne majd ez a szisztéma.

Mint Éger fogalmazott: az  állami tulajdonban levő kórházak fenntartói és felügyeleti jogának az egészségszervezőkhöz rendelésével olyan közjogilag nem beágyazott, és alkotmányosan nem megfelelően védett struktúra jön létre, amely a fekvő- és járóbeteg szakellátás magánosítását is megkönnyítheti.

A kormányzati egyeztetés hiányát már több ízben panaszoló elnök ezzel utalt arra is, hogy - bár a MOK ezt erősen szorgalmazta - az alkotmányban nem deklarálták az állami tb-ellátáshoz való állampolgári jogot. Éger nyomatékosította: a kamara az ellátásszervezés semmilyen formáját nem tudja támogatni. (Visszatekintve még a szocialista kormány által megvalósított, a háziorvosoknak nagy szerepet adó irányított betegellátást a legkisebb rossznak nevezte.) Elmondta azt is, hogy úgy látja, ha az ellátásszervezést külön kezeli, akkor a most alakuló nagytérségi szervezetek értelmüket vesztenék.

A tájékoztató egyébként alapvetően a  kötelező kamarai tagsággal kapcsolatos beszámolóról szólt. Megtudtuk, hogy a teljeskörű érdekképvisleeti tagság helyreállítására irányuló folyamat rendben lezajlott. Határidőre 8175-en kértek felvételüket (közöttük persze visszalépők is akadnak), így a MOK várhatón 38 ezer tagot számlál majd, a nyolc éve hatályos tagdíj mértéke pedig nem változik, ahogy a korábbi kedvezméynek is fennmaradnak. A tagdíjból számrazó bevételek így lapunk számításai szerint 430 millió forintról 550 millióra nőnek.

A bevételi többletet a tagokra, a nekik adott szolgáltatásokra fordítják majd. Többszörösére emelik a Magyar Orvosokért Alapítvány támogatását, a szocialisan rászorulóknál pedig exponenciális lesz a növekedés - mondta Éger. A megnövekedett bevétel révén pedig a MOK az aktív orvosok képzési, kongresszusi, kutatási támogatását is átgondolhatja (erre évek óta egyetlen fillér sem jutott).

Minden kamarai tagnak nyújtanak viszont június elsejétől élet- és balesetbiztosítást. Ennek költségeit teljes egészében a köztestület állja. A biztosítás kiterjed bántalmazásra (amit sajnos az orvosok egyre gyakrabban kénytelenek elszenvedni), ami egyedülálló a biztosítási piacon. A térítések amúgy az egyszerű csonttöréstől a kórházi "napidíjig" kiterjednek. Különlegesség még, hogy mindehhez 80 éves korig társul egy életbiztosítás, ami ezen az időszakon belül természets halál esetén is térít.

Lapunk információi szerint az orvosok partnere ebben - nagyon kevező díj mellett - az MKB Életbiztosító.