A második negyedévben készült kutatás szerint a nagyvállalatok mindössze 29 százaléka számít a gazdaság helyzetének javulására a következő egy évben, míg ez az arány a január-márciusi időszakban 35 százalék volt. Középtávon pedig 49 százalékról 44 százalékra csökkent a javulást várók aránya.

Ugyanakkor változatlan, hogy rövid távon a jelenlegi gazdasági környezet stagnálását feltételezők aránya a legnagyobb (56 százalék), középtávon pedig a javulásban bízók tábora a legnagyobb. A felmérés szerint az egyes szektorok között nem mutatkozik lényeges eltérés a gazdasági környezet megítélésében, azonban az ipari szektor álláspontja a legkedvezőbb.

Peter Roebben, az üzleti ügyfelek divízió vezetője szerint a cégek várakozásai stabilnak tekinthetők a következő egy évre, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatos várakozások visszafogottabbak, elsősorban saját helyzetükre vonatkozóan derűlátók a vállalatok. A várakozások a vállalat méretével párhuzamosan egyre nagyobbak, míg a szektorok közül a kereskedelem látja legpozitívabban a következő évet - derült ki a felmérésből.

A K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együtt készített kutatása 550, kétmilliárd forint feletti éves árbevételű cég döntéshozójának megkérdezésével történt.

QP | Quality Placement