Az érintettek, egy ügyvédnő és két társa, valamint egy pénzintézeti dolgozó közreműködésével a miskolci Avasi-lakónegyed 142 lakását értékesítették egymás között, meghamisítva az eladási árat, illetve hamis igazolásokkal államilag támogatott hitelhez és gyermekek után járó szociálpolitikai támogatáshoz jutva - mondta Tóth János alezredes.

A gazdaságvédelmi osztály vezetőjének MTI által idézett tájékoztatása szerint egy miskolci ügyvédnő készítette az adásvételi szerződéseket, két ugyancsak miskolci lakos pedig a lakáseladók és vevők felhajtásában vett részt. Az egyik felhajtó ellen jelenleg is nemzetközi körözés van érvényben.

Az adásvételi szerződésekben a valósnál jóval magasabb árat tüntettek fel, ami a vevők úgynevezett önerejét biztosította az általában 4-8 millió forint közötti hitelfelvételhez, így gyakorlatilag a vásárlók egyetlen fillér nélkül jutottak lakáshoz.

Az ingatlanok valós vételára és a szerződésben rögzített ár közötti különbözet további részén pedig az ügyvédnő és két társa osztozott. Esetenként ez akár 4-5 millió forintot is jelentett. A kapott összegből a felhajtók alkalmanként 30 ezer forintot fizettek a soron kívüli hitelelbírálásért az egyik pénzintézet csoportvezetőjének. Emellett a két közreműködő hamis munkáltatói igazolásokat is beszerzett a kölcsönkérelmekhez.

A csalással felvett hitelek összege meghaladta a 810 millió forintot, továbbá az érintett vevők jogtalanul jutottak több mint 168 millió forint szociálpolitikai támogatáshoz is. Az alezredes megjegyezte: a hitelfelvevők valós munkahely nélkül persze törleszteni nem tudtak, így valamennyi kölcsön "bedőlt". Az ügy 330 szereplőjét különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalással, a pénzintézeti dolgozót pedig önálló intézkedésre jogosultként üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. A nyomozati iratokat, amelyek csaknem 43 ezer oldalt tesznek ki, hétfőn vádemelési javaslattal adja át a rendőrség a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek. A nyomozás lefolytatására - mint az a sajtótájékoztatón elhangzott - az ORFK jelölte ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot, miután a borsodi társszervezet elfogultságot jelentett be az ügyben. A csalássorozatnak - emelte ki Tóth János alezredes - további gyanúsítottjai is vannak, mivel az ügy egyik kapcsolódó részében Miskolcon is nyomozás folyik.

QP | Quality Placement