A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány közel egymilliárd forinttal támogatja az erdélyi és a többi határon túli magyar közösség anyanyelvi oktatását és a minőségi képzéseket, a támogatások a pályázatokkal lehet elnyerni - közölte az alapítvány.

A támogatást Erdélyi Rudolf Zalán, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány igazgatója Tusnádfürdőn jelentette be, hangsúlyozva: a cél, hogy a határon túli magyarság szülőföldjén is versenyképes tudást szerezhessen.

A közlemény idézi az alapítvány igazgatóját, aki elmondta: különös hangsúlyt fektetnek a pénzügyi és közgazdasági felsőoktatásra, illetve a pénzügyi ismeretek minél szélesebb körű terjesztésére, ennek azonban alapvető feltétele a magyar közoktatás minél teljesebb fejlődésének elősegítése. Szeretnék, ha a határon túli magyarság körében a magyar nyelven oktató intézmények valódi alternatívát jelentenének az államnyelven oktató iskolákkal szemben, hogy a magyar nyelvű képzést választók ne csak nemzeti öntudatból, hanem racionális érvek mentén is hoznák meg azt a döntésüket, hogy érdemes anyanyelven tanulni.

A pályázatokon minden határon túli magyar oktatásban szerepet vállaló intézmény részt vehet, így egyetemek, közoktatási intézmények, szakkollégiumok és diákszervezetek, egyesületek vagy alapítványok is jelentkezhetnek, illetve magánszemélyek is pályázhatnak - ismerteti a közlemény.

QP | Quality Placement