Decemberről januárra újabb 2,2 milliárd forinttal gyarapodott a kórházi adósságállomány, elérve ezzel a 40 milliárd forintot - derül ki a Magyar Államkincstár adataiból. A 2,2 milliárdos növekményből 633 millió forint beruházáshoz kapcsolódó szállítói tartozás, azaz a szokásos működés fedezetéből 1,6 milliárd forint hiányzott az első hónapban. A beruházásokhoz kapcsolódó tartozások kifutni látszanak, már csak 450 millió forintnyit tart nyilván a MÁK.

A legnagyobb adósok listáját változatlanul a Honvédkórház vezeti 2,3 milliárd forinttal, és szokatlanul alacsony, 281 millió forintos adósságnövekedéssel. Szorosan a nyomában 2 milliárdos tartozással a Szegedi Tudományegyetem, ahol viszont kiugróan magas, egymilliárdos havi emelkedést láthatunk. Alulról súrolja a kétmilliárd forintot a Péterfy Sándor utcai kórház adóssága.

Változatlanul a nagy, megyei kórházak duzzasztják egymilliárd forint fölé a kifizetetlen számlák értékét, ide tartozik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei oktatókórház, a Kenézi Gyula kórház és rendelőintézet, a Zala megyei kórház, a Békés megyei Pándy Kálmán kórház, a győri Petz Aladár kórház, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház és rendelőintézet, valamint a Tolna megyei Balassa János kórház.

Így látják a beszállítók

A lassuló növekedés a beszállítók oldaláról is érzékelhető, némiképp javult a fizetési hajlandóság, fegyelmezettebbé vált a számlák kiegyenlítése. Plusz forrás híján ez arra utal, hogy korábban mégiscsak tartalékoló üzemmódban működtek az intézmények és visszatartották a kifizetéseket - kommentálta a friss adatokat lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Ugyanakkor a mérséklődő növekedés mellett is már 40 milliárd forintnál tartunk, ami lassan narancssárga zónába viszi a tartozásállomány értékét, előrevetítve a cégeknél rövidesen jelentkező finanszírozási problémákat - jegyezte meg Rásky, aki szerint jóval hamarabb kezelni kell majd az ebből eredő feszültségeket, mint a szakállamtitkár által a legutóbbi konferencián jósolt 6-7 hónap.