Egyelőre semmi jele a növekedés lassulásának, az első kéthavi adatok szerint a tavalyi utolsó negyedévhez képest érdemben gyorsulhatott a magyar gazdaság kibocsátása – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Ha erős lesz az első negyedév, akkor szinte kizárható, hogy öt százalék alá essen idén a növekedés – véli az elemző.

Azért, mert egy-két cég leáll vagy egy-egy műszak kiesik a termelésből, még nem beszélhetünk lassulásról. Gyakorlatilag ömlik a külföldi működő tőke a gazdaságba, a nagyobb piaci szereplők egymás után jelentik be a legújabb beruházásaikat, ahogy a fogyasztás is lendületesen növekszik az első két hónapban kifizetett 1200 milliárdos osztogatásnak köszönhetően. Ami egyedüliként aggodalomra ad okot az a külső környezet romlása, például Németország recesszióba süllyedhet.

A Magyar Nemzeti Bank és a kormány előrejelzése is elmarad a Takarékbank elemzőjének várakozásától, a jegybank 2,5 és 4,5 százalék közötti bővülést jósolt márciusi inflációs jelentésében, és Varga Mihály pénzügyminiszter is jócskán lerontotta a tavaly év végén prognosztizált 5,9 százalékos ütemet: március végén a Figyelőnek adott interjújában 3–4 százalék közé tette az idei növekedés mértékét.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője úgy véli, hogy az orosz–ukrán háború gazdasági hatásai miatt 2022-ben mindössze 2,5 százalékkal bővül a magyar GDP. Az egyik probléma a cserearányok romlása: az energiahordozók ára meredeken emelkedik, miközben a feldolgozott termékeké jóval kisebb mértékben növekszik. Emellett van egy elbizonytalanodás a beruházási döntésekben, a fogyasztói bizalom a magyar export esélyeit is csökkenti. Végül szükség lehet egy költségvetési kiigazításra, ami negatív hatással lehet a gazdasági növekedésre.