A magyar szakemberek szerint minden valószínűség szerint a H5N1-es, szélsőséges körülmények között emberre is veszélyes vírus okozta az állat elhullását, de a végső szót ebben a brit weybridge-i laboratórium mondja ki. (Az Európai Unióban egyedül ez a laboratórium foglalhat hivatalosan állást ebben a kérdésben.) Emberek és háziszárnyasok sem itt, sem az ország többi részén nincsenek veszélyben - hangsúloyzza a közlemény. A hatóságok igyekeznek a lehető legnagyobb biztonságot igyekeznek garantálni a Horányban és a környékbeli településeken élők számára. Ennek érdekében ma 11 órakor összeült a Pest megyei védelmi bizottság operatív törzse, hogy a szükséges intézkedésekről – a lakosság szervezett tájékoztatásáról, a rendőri jelenlét esteleges fokozásáról – döntsön. Az általános szabályok szerint ilyen esetben egy védő- és egy megfigyelési zónát fognak kijelölni. Ezúttal a 3 kilométeres védőzóna érinti Dunakeszi, Alsó-Göd, Szigetmonostor, Horány és Pócsmegyer településeket. Itt 3 baromfi telep, 1 baromfikeltető, 2 hűtőház, 1 baromfi vágóhíd, és 1 tojáslé-előállító üzem található. A 10 kilométeres megfigyelési zónába Sződ, Sződliget, Felső-Göd, Fót, Leányfalu, Szentendre, Pomáz, Budakalász, és Üröm települések tartoznak. A zónában 3000 darabos fácánállomány (Sződön), 1 baromfikeltető, 2 baromfi vágóhíd található. A megyei állategészségügyi hatóság vezetésével már elkezdődött az állattartók és feldolgozók számbavétele, ellenőrzése abban a sorrendben, amilyen közel fekszenek a bütykös hattyú megtalálási helyéhez, illetve fontos szempont az üzemek mérete is. A védőzónában tilos a baromfik szállítása, illetve később is hatósági állatorvos engedélyéhez kötött lesz. A megfigyelési zónában a belső mozgás engedélyezett, ám a baromfi, illetve feldogozott húsáru, tojás, tojásszármazék kivitele engedélyköteles. Az érintett települések üzleteiben vásárolt baromfitermékek természetesen kivihetők a zónákból, ezek fogyasztása veszélytelen, mivel a boltokba csak bevizsgált termék kerül. Egyedül a számla megőrzése fontos, hiszen a vásárló – adott esetben – ennek felmutatásával tudja igazolni a hús eredetét.