A tárca nem kapott előzetes tájékoztatást a szabályozás bevezetéséről a német féltől. Hazai fuvarozói szervezetek tavaly december elején hívták fel a figyelmet az életbe lépő változásokra, illetve a várható hatásokra.

A minisztérium azonnal jelezte szakmai fenntartásait a német társtárcánál és az Európai Bizottság illetékes szerveinél.

A magyar álláspont szerint kérdéses, hogy az év elején bevezetett szabályozás összeegyeztethető-e az Európai Unió egységes belső piaci politikájával, a szolgáltatásnyújtás szabadsága és a tisztességes verseny elveivel.

A fejlesztési tárca szorgalmazta a visegrádi országok és más tagállamok közös uniós fellépését, ami a jelek szerint gyors, de véglegesnek nem tekinthető eredményre vezetett - hangsúlyozta válaszában az NFM, hozzátéve, hogy a helyzet megnyugtató rendezését az Európai Bizottság és Németország között megindult egyeztetések szolgálhatják.

A német kormány korábban úgy rendelkezett, hogy a munkáltató a Németországon áthaladó külföldi kamionvezetőknek is az óránként 8,50 eurós német minimálbért köteles kifizetni. Pénteken bejelentették, hogy felfüggesztik a rendelkezést, mindaddig, amíg nem tisztázódnak annak uniós jogi kérdései.