Az ÁSZ honlapjára felkerült összefoglalóból kiderül: a bizottság támogatta a számvevőszék 2020-as tevékenységéről szóló tájékoztatót és a hozzá kapcsolódó, megújított intézményi stratégiát. A tájékoztató hamarosan az Országgyűlés plenáris ülése elé kerülhet - írja az MTI.

Holman Magdolna elmondása szerint a 2011-ben bemutatott intézményi stratégiája megújítására azért volt szükség, hogy az ÁSZ a 2020-as évek kínálta lehetőségekkel élni tudjon.

"Az elmúlt évek technológiai és módszertani fejlesztéseinek köszönhetően rendkívül dinamikus hatásnövekedést értünk el" - tájékoztatta a bizottság tagjait Holman Magdolna.

Az ÁSZ tavaly nagy hangsúlyt helyezett az értékelt szervezetek aktív támogatására tanácsadással - jegyezte meg az alelnök. Az új megközelítésű monitoring értékeléssel közvetlenül, már az ellenőrzés idejében a teljes önkormányzati rendszer - 3197 önkormányzat és 1284 önkormányzati hivatal - vezetése kapott iránymutatást arra, hogy a megnövekedett korrupciós veszély ellenében megerősíthessék az integritási kontrollpontokat - idézte fel az ÁSZ alelnöke.

Az ÁSZ szakértői 30 elemzést is készítettek, amelyekben olyan témákat dolgoztak fel, mint például a költségvetés fenntarthatósága, a magyar gazdaság kifehérítése - ismertette.

Az alelnök összegezte: a számvevőszék a világjárvány miatt megváltozott körülmények között is maradéktalanul ellátta a jogszabályokban előírt feladatait, emellett eredményesen gazdálkodott a rábízott közpénzekkel.