Éjszaka átmenetileg északon is szakadozik, csökken a felhőzet, majd többfelé köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, délen kevesebb lesz a felhő, de ködfoltok ott is lehetnek - ismerteti az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését.

Szombat reggel főként a Dunántúlon és északon lehet párás, ködös az idő, mely a gyenge légmozgásnak köszönhetően, helyenként napközben is tartósan megmaradhat - írja előrejelzésében az Időkép.hu. A portál szerint naposabb időszakokra főleg délen lehet számítani. Az esti órákban többfelé, leginkább az északi és a középső tájakon képződhet köd. Reggelre virradóra mínusz 4, plusz 3 fok várható. A napközbeni csúcshőmérséklet 3-10 fok lehet.

A hét utolsó napján inkább felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Csapadékra nem kell számítani. Napközben északon, északnyugaton megélénkül a nyugati, délnyugati szél, melyet néhol erős lökések is kísérhetnek. Hajnalban csak helyenként fordulhat elő gyenge fagy, a legtöbb helyen 1-3 fok körüli minimum hőmérsékletek várhatóak. Délután 5 és 11 fok közötti értékeket mérhetünk - áll az Időkép előrejelzésében.

Ez jön Európában

A Skandináv-félsziget fölött ciklon örvénylik. A hozzá tartozó hullámzó frontrendszer mentén a Kelet-európai-síkság északi részétől Lengyel- és Németországon át egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő csapadék; északabbra havazik, délebbre az eső esik. Szintén ciklon okoz felhős, esős időt Ciprus térségében. Délkelet-, Kelet-Európa fölött anticiklon húzódik, területén többnyire erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös az idő, de délebbre a köd feloszlása után kisüt a nap - írja az OMSZ jelentése alapján az MTI.

Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de helyenként gyenge havazás előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi és keleti vidékén fagypont alatt, általában -3 és -13 fok között alakul. Ettől nyugatabbra enyhe az idő, a kora délutáni órákra többnyire 5 és 15 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását eleinte a északnyugati ciklon előoldala, majd a nyugat felől benyúló magasnyomás alakítja.

A melegedés abban is érezhető, hogy szakértők a tavalyit a Föld egyik legforróbb évének tartják.

A fotó forrása: Pixabay.