Szeptember végéig 493 ingatlan után fizettek luxusadót a fővárosban: 435 ingatlan után magánszemélyek, 58 után pedig társaság vagy egyéb szervezet fizetett adót. Az év végéig 150 millió forint bevételre számít a főváros - mondta lapunknak Kéhl Adrienn, a fővárosi önkormányzat adóügyosztályának vezető tanácsosa.

Az idén először kell a vállalkozásoknak is megfizetniük a luxusadót, korábban ez csak a magánszemélyek vagyoni típusú adója volt. Alapjaiban azért nem rendezi át a luxusadó-bevételeket ez a változás, mivel az adó 70-80 százalékát az állampolgárok fizetik meg. Tavaly 113 millió forintot fizettek be a magánszemélyek - egyébként éppen ugyanennyi, vagyis 435 ingatlan után. Persze a tulajdonosok, vagyis az adófizetők adott esetben mások lettek, de az ingatlanok maradtak.

Ha hasonló összegeket veszünk alapul, akkor az 58 új adózó, vagyis a nem magánszemélyek 35 millió forint körüli bevételt hozhatnak az önkormányzatnak. Ez ingatlanonként átlagosan 600 ezer forint körüli adót jelent - vagyis átlagosan legalább 220 millió forint értékű ingatlanokról van szó, az adóalap pedig (vagyis a 100 millió forintot meghaladó rész) 120 millió forint. Ennél nagyobb is lehet az ingatlan értéke, ugyanis a luxusadóból levonhatók az egyéb, építmények után fizetendő adók.

Az adó eloszlása ugyanakkor nagy szórást mutat: a magánszemélyek körében a legkevesebb adót, kétezer forintot egy második kerületi ingatlan után, a legtöbb luxusadót pedig egy XII. kerületi ingatlan után fizették, ez kétmillió forintot tett ki. Vagyis a legalacsonyabb értékű luxusingatlan alig pár százezer forinttal haladja meg a százmilliós számított értéket, míg a legdrágább számított értéke 500 millió forint.

A márciusi előlegfizetési határidőhöz képest a szeptember 15-i befizetési határidőre megnőtt az adófizetők száma: márciusban a magánszemélyek 416 ingatlan után fizettek 134 millió forintot, a társaságok, szervezetek pedig 47 ingatlan után 30 milliót - erről korábban adott számot lapunknak a tanácsos.