Az MTI ugyan gyorsan korrigált, Matolcsy Györgyék ugyanis valójában 3,80 százalékra vágták az alapkamatot a korábbi 4 százalékról, a vizsgálatot nem úszták meg. A hírügynökség hírének ugyan nem volt akkora piacmozgató hatása, mint a korábbi bloomberges elütésnek, nem kizárt, hogy itt is bírsággal végződik majd a vizsgálat.

Áprilisban a Bloomberg közölt tévesen olyan hírt, hogy az MNB 1,0 százalékra csökkentette az alapkamatot. A hibát 40 másodperc alatt korrigálták, de még így is 10 millió forintra bírságolta őket a PSZÁF.

A büntetést akkor azzal magyarázták, hogy a pénzügyi piacokra kerülő információk valódiságának és megbízhatóságának az egyre inkább automatizálódó gazdasági hírközlési - és azon alapuló kereskedési - környezetben kiemelkedő jelentősége van.

Ezért egy, a tevékenységét üzletszerűen végző, a gazdasági hírközlési piacon jelentős pozícióval, kiemelkedő hírnévvel rendelkező szereplő esetében a tőkepiaci törvény által megkövetelt elvárható gondosság azt jelenti, hogy rendelkezzen a hamis információközlés kockázatát hatékonyan kezelő informatikai megoldásokkal.