A vasárnapi népszavazás akkor lett volna érvényes, ha a 8,2 millió választópolgárnak legalább a fele, 4,1 millióan érvényes szavazatot adnak le. A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett, 99 százalékos feldolgozottságú adatok szerint a négy kérdésre egyenként mintegy 3,5 millió érvényes szavazat érkezett, amelyekből a nem válaszok száma 3,2-3,3 millió volt.

“Az eredmény világos: az emberek nem akarnak egy olyan országban élni, ahol a családtagjaik, barátaik és munkatársaik ellen hergel a kormány. A homofób és transzfób propaganda-törvényt haladéktalanul vissza kell vonni” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója sajtótájékoztatón.)

“Azért kampányoltunk az érvénytelen népszavazásért, mert biztosak vagyunk benne, hogy mindenki egy biztonságos és egyenlő Magyarországon akar élni. Van okunk ünnepelni, de még nagyon hosszú út áll előttünk. Az elmúlt két évben a magyar társadalom újra és újra kifejezte, hogy támogatja és elfogadja az LMBTQI embereket. Mi tovább dolgozunk egy olyan országért, ahol mindenki egyformán fontos” - mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság főszervezésében és 12 másik civil szervezet részvételével a népszavazás érvénytelenségéért folytatott kampány sikeres volt, és bebizonyította, hogy van Magyarországnak egy olyan arca is, amely átlát a kormányzat gyűlöletre építő propagandáján - írták a jogvédők közös közleményükben.

A kormánypárti többségű parlament tavaly júniusban fogadta el "a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról" szóló törvényt. Ez egyebek mellett azt rögzíti, hogy az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozások nem irányulhatnak a nem megváltoztatására, valamint a homoszexualitás "népszerűsítésére". A 18 év alattiaknak tilos elérhetővé tenni olyan tartalmat, amely a születési nemnek megfelelő önazonosságtól eltérést, annak megváltoztatását "népszerűsíti" - amit a jogalkalmazók tágan értelmezhetnek, így korlátozhatják reklámok, filmek közzétételét, könyvek forgalmazását. A jogszabály alkalmas lehet arra, hogy megbélyegezzenek társadalmi csoportokat, illetve korlátozhatja a szólásszabadságot és a gyermekjogokat. "A melegség, biszexualitás vagy transzneműség nem az illető 18. születésnapján lapul ajándékpapírban: a szexuális irányultság és nemi identitás minden személy természetes tulajdonsága” - írták civil szervezetek tavaly júniusi közleményükben.