Az Oktatási Hivatal weboldalán olvasható szabály szerint "az érettségi vizsga - az intézmény fenntartójától függetlenül - térítésmentes a tanulói jogviszony (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszony) ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig. Térítésmentes továbbá az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszonyban) tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és a pótló vizsgája. Térítésmentes továbbá az érettségi végzettséggel rendelkező, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény szerinti szakgimnáziumi oktatásban megkezdett tanulói jogviszonnyal rendelkező tanuló részére egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga".

Ha nem esünk ebbe a kategóriába, például egy főiskolai vagy egyetemi képzéshez újra akarunk érettségizni közép, vagy emelt szinten, hogy nagyobb esélyünk legyen bejutni a kiszemelt intézménybe, fizetni kell majd májusban.

2023. január 1-jétől nyolc órás munkavégzés esetén bruttó 232 000 ezer forint lesz a minimálbér havi összege, a nettója havi 154 280 forint adókedvezmények nélkül. Itt írtunk bővebben arról, hogy január 1-étől hogyan változik az életünk >>>

Hogy ez miért fontos?

Mert a közép és emeltszíntű érettségi díjszabása (ilyen célból történtő ismétlése esetén - a szerk.) mindig hozzá van igazítva az aktuális miniálbérhez. Mivel az növekedett idén, így az érettségik is drágábbak lettek. 

Mint az Eduline kiszámolta,  a középszintű érettségi díja a minimálbér 15 százalékának megfelelő (ezer forintra kerekített) összeg, azaz 2023-ban 35 000 forintba kerül majd egy vizsga. 

Emelt szintnél már 25 százaléka a minimálbérnek a fizetendő összeg, így 58 ezer forintot kell majd letenni az asztalra a vizsgázónak.