A jelenlegi migrációs válság összeurópai probléma, amelyet európai szinten közös erőkkel kell megoldani - hangsúlyozta a négy visegrádi ország kormányfője abban a közös nyilatkozatban, amelyet rendkívüli csúcstalálkozójukon fogadtak el pénteken Prágában. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök a dokumentumban fájdalmát fejezte ki a migrációs hullám áldozatai felett, és síkraszállt amellett, hogy a menekültek problémáit ott rendezzék, ahol azok keletkeztek. Ugyanakkor szükségesnek tartják a schengeni övezet külső határai védelmének megerősítését is. A kormányfők ismételten elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit, ahogy azt Brüsszel javasolta, mert szerintük azok nem oldanának meg semmit - írja az MTI.

"Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek leginkább ki vannak téve a migrációs hullám nyomásának, és amelyeket leginkább érintenek annak következményei. Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnökei tehát újra teljes támogatásukról biztosítják Magyarországot azon igyekezetében, hogy legyőzze a kihívást. Szolidaritásuk jeléül a kormányfők készek további segítséget nyújtani Magyarországnak" - olvasható a közös nyilatkozatban, amelynek szövegét a találkozó után hozták nyilvánosságra Prágában.

Csehország, Lengyelország és Szlovákia teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az országot érő hatalmas migrációs nyomásra való tekintettel - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a péntek délután kezdődött rendkívüli visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozó után.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy országa az európai szolidaritás mögött áll, és nem fordít hátat európai partnereinek, sem pedig azoknak, akik életüket kockáztatva jutnak el Európába.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy a visegrádi négyeknek érdeke a schengeni rendszer megőrzése. Kifejtette: jelenleg mind a négy visegrádi országban Európa-orientált politikai szubjektumok vannak hatalmon, de ha Európa-ellenes erők kerülnének kormányzati pozíciókba, nem nehéz elképzelni, mi következhetne.

Vasúti folyosó Németországba

Magyarország számára rendkívül fontos volt a visegrádi négyek pénteki prágai találkozója - jelentette ki a tanácskozást követő sajtónyilatkozatában a magyar kormányfő.
Orbán Viktor köszönetet mondott Csehország, Szlovákia és Lengyelország miniszterelnökeinek a kinyilvánított szolidaritásért, hangsúlyozva, hogy erre a jövőben konkrét formában is szükség lesz.

A miniszterelnök méltatta a cseh és a szlovák belügyminiszter pénteki nyilatkozatát is, miszerint Csehország és Szlovákia kész vasúti folyosót létesíteni, amelyen keresztül a migránsok Magyarországról Németországba jutnának.

Ehhez azonban szükség van Németország nyilatkozatára, hogy hajlandó-e befogadni a menekülteket, hajlandó-e vízumot adni nekik - fejtette ki Orbán Viktor az MTI tudósítójának kérdésére. A miniszterelnök a sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben jól jönnek a barátok, a Prágában elfogadott nyilatkozat komoly és jó dokumentum, amely kifejezi Magyarország törekvéseit.

Az MTI azon felvetésére reagálva, van-e forgatókönyvük a visegrádiaknak, ha a kötelező menekültbefogadási kvóták kérdésében egységes álláspontjuk kisebbségben maradna, Orbán leszögezte: nem legyőzni kell egymást, hanem közös megoldást kell találni a migrációs válságra. A miniszterelnök a sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben jól jönnek a barátok, a Prágában elfogadott nyilatkozat komoly és jó dokumentum, amely kifejezi Magyarország törekvéseit.

A prágai találkozón a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő vett részt, hogy megvitassák a migrációs válság legújabb fejleményeit, és egyeztessék álláspontjukat az európai uniós tanácskozások előtt.