Az alapszámla-szolgáltatást mindenki igénybe veheti, ha számára ez a legmegfelelőbb konstrukció. Hornung Ágnes szerint nincs mitől tartaniuk a nyugdíjasoknak, ha szeretnék, továbbra is a postás hozza majd nekik a nyugdíjat.

Az október közepén hatályba lépő új szabály a pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgálja. Alapszámlát gyakorlatilag bárki nyithat, így például azok számára is köteles a bank biztosítani ezt a szolgáltatást, akiknek nincsen állandó lakhelyük, rendszeres jövedelmük. A hitelintézetek csak a jogszabályban meghatározott kivételes esetekben - például terrorizmus vagy pénzmosás gyanúja esetén - tagadhatják meg a számlanyitást.

A jogszabály arra is kötelezi a hitelintézeteket, hogy a számlanyitást megelőzően tájékoztassák az ügyfelet az alapszámla, valamint a hitelintézet által vezetett más fizetési számlák közötti eltérésekről, ideérve használatuk feltételeit, díjait, illetve költségeit. A bankoknak ősztől kötelező olyan bankszámlacsomagot ajánlani, amely kedvező díjazás mellett minden fogyasztó számára diszkriminációmentesen hozzáférhető és a fontosabb fizetési szolgáltatásokat már tartalmazza. A szabályozás hátterében egy uniós irányelv áll, amelynek rendelkezéseit minden egyes tagállamnak alkalmaznia kell.

QP | Quality Placement