Felkavarta az állóvizet annak a 77 éves magyar milliárdos vállalkozónak az ötlete, aki több évtized után újra megnyitná a Börzsönyben található aranybányát. A Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa szerint az 500 méteres mélység mintegy 3000 tonna aranyat és ugyanennyi ezüstöt rejthet. Nem új keletű kezdeményezésről van szó, a vállalkozó évekkel ezelőtt hét műhold segítségével végzett georadar-kutatásra hivatkozva már beszámolt a felfedezésről – írja a hellovidek.hu.

Varga István úgy véli, ha a kitermelés megindul, azzal 500 milliárd euró értékű aranyat nyerhetnének ki a földből, amiből a magyar államadósság mellett még egy megyényi terület vételárát is kifizethetnék. A Hun-Bányászat korábbi becslése alapján másfél évtized leforgása alatt az alig egymilliárd eurós beruházással közel 40 milliárd eurós hasznot lehetne elérni. Arról még nem tudni, hogy mikor indulhat meg a kitermelés, és hogy felvette-e már az illetékes hatóságokkal a kapcsolatot a vállalkozó. A megvalósuló beruházással Magyarország ismét bekapcsolódhatna az európai aranytermelésbe.

Nem mindenki osztja a vállalkozó optimizmusát

Akadnak olyanok is, akik nem osztják ezt a fajta hurráoptimizmust. A Conclude Zrt. fő tulajdonosa Juhász Gergely egyelőre óva int a kitermelés megkezdésétől, mondván annak akár súlyos környezeti következményei is lehetnek a hegységre nézve.

Az aranybánya nem úgy néz ki, mint egy park, ahol az ember sétálgat. Ráadásul még azt se lehet tudni, hogy hol lehetne finomítani a kitermelt aranyat

– mondta a lapnak a szakember.

Magyarország korábban óriási nemesfémkészletekkel bírt, a XIII. század második felében a kontinens aranybányászatának 80 százalékát, míg a világszinten az egyharmadát is kitette a magyar arany. Ezüsttermelésben is élen járt hazánk, akkoriban a világ készletének egyötödét tette ki a hazai ezüst.