Fáziskésésben vannak a nemzetközi hitelminősítők, amikor az állampapír-piac helyreállását követően az ország leminősítéséről beszéltek - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára a Bloombergnek.

Csütörtökön 57,5 milliárd forintért adott el kötvényeket az ÁKK, szemben a tervezett 50 milliárddal.

Az államtitkár szerint egyre több jel utal arra, hogy a piacok már régen "tovább léptek", a "sokk" megszűnt.

Cséfalvay véleménye szerint ezt a kötvényaukciók, illetve a forint árfolyama is alátámasztja.

Korábban a Standard & Poor azt közölte, hogy bóvli minősítést szánt Magyarországnak, az IMF- és az EU-tárgyalások megszakadását követően pedig a Moody's Investor Service is leminősítésről beszélt.

Az államtitkár szerint a legjobb jelként az értékelhető, hogy a piac kedvezően fogadta az államkötvényeket.

A piaci finanszírozásban az a legjobb, hogy nincs benne politika - fogalmazott. Korábban elemzők arra figyelmeztettek, hogy veszélyes lehet a szándék, amely az IMF nélküli, piaci alapú finanszírozást részesíti előnyben.

Cséfalvay nem számít további leminősítésre. A magyar kormány elkötelezett az ígéretei betartásában, ebbe pedig beletartozik az EU-elvárásoknak megfelelő szigorú hiánycél tartása is - hangsúlyozta, hozzátéve: ennek eléréséhez pontosan ismerni kell az utat, azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenni, a kormány pedig jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy ezekre választ adjon, ez az új költségvetés megalkotásával válhat világossá.

Az IMF-fel az a probléma, hogy szeretnék látni, milyen lépéseket tesz az ország a hiánycél érdekében - véli az államtitkár, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy a további kiadáscsökkentés további lépéseket igényel, a jövő évre prognosztizált növekedés nem elegendő ehhez.

A kérdést alaposan meg kell vizsgálni, az eredmény pedig őszre alakulhat ki.