Nem kapott hivatalos értesítést a mai napig Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a fővárostól az Alstom metrókocsik ügyében hozott döntésről - értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a közlekedési cég első embere levélben kérte Demszky Gábor főpolgármestert, küldje meg neki a társaságot alapító, százszázalékos tulajdonos, azaz a Fővárosi Önkormányzat nyilatkozatát az ügyben.

Információk szerint, a kettes metró szerelvényeire típusengedélyt két év alatt sem szerző Alstom összesen 65 milliárd forintos, felerészt már kifizetett szerződéseinek felbontási vizsgálata jogi és szakmai szempontból megtörtént, ám a vezérigazgató egyelőre nem döntött.

A közgyűlési határozat értelmében a szerződéseket mindenképp fel kell bontani, hiszen június 3-i döntés szerint, amennyiben július 31-ig nem szerzi meg az Alstom az engedélyeket, akkor a BKV vezérigazgatója megszünteti a szerződéseket és egyúttal felkérik a polgármestert, hogy tegyen előterjesztést a helyzet kezelésére, a közbeszerzések újbóli kiírásának előkészítésére és a kettes metró szerelvényeinek élettartam hosszabbítására. A főpolgármester mindeddig a francia cég álláspontját és a szerződés felbonthatatlanságát hangoztatta.

Jogszabályok írják elő, mit tehet a főpolgármester. Munkajogilag ez felvetheti a fegyelmi eljárás indításának a lehetőségét - véli a fideszes Wintermantel Zsolt.