Felcsút akkor lett igazán érdekes, amikor egyesek nem akarták, hogy oda is eljussanak - mondta Ingeborg Grässle az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján az Index szerint.

Grässle szerint a "felhajtás nem segítette a munkájukat". Az Index azt írja, hogy a képviselő csak burkoltan kritizálta Magyarországot. Többek között sajnálta, hogy hazánk nem csatlakozott az uniós ügyészséghez, amely független hatóságként vádat emelhetne, ha egy tagállamban uniós pénzekkel csalnak. A képviselő beszélt Polt Péter legfőbb ügyésszel, akivel kapcsolatban még az összeférhetetlenség is felmerült az Index szerint.

QP | Quality Placement

Azt is elmondta, hogy Magyarország ellen nagyon sok vizsgálatot indított az EU csalásellenes hivatala. Azt is megjegyezte, hogy Magyarország kapta a legtöbb korrekciót (azaz büntetést) 2016-ban. A mezőgazdasági támogatásokkal nem annyira foglalkoznak, de a gazdáknak járó hektáralapú közvetlen kifizetéseknél is viszonylag magas a hibák aránya, ezt is követni fogják.

A lap emlékeztet arra, hogy a látogatás előtt a kormány heteken keresztül próbálta megakadályozni, hogy a küldöttség Felcsútra is eljusson. Lázár János augusztusban amiatt tiltakozott, hogy kampányidőszakban jönnek, politikailag elfogultak, az ellenzék céljait szolgálják és botrányos, hogy a miniszterelnök szülőfalujában vizsgálódnának.

Címlapkép: AFP/Kisbenedek Attila