Amint arról beszámoltunk, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) a nyilvánossághoz fordult, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) állítólag nem válaszolt a levelére. Az NGM reagálásában közölte: semmilyen levelet nem kapott az MKOE-től, ezért rossz néven veszi, hogy az egyesület valótlanságokat terjeszt a tárcáról.

A következőkben a szaktárca közleményét idézzük:

Az NGM 2014. január 22-én kihirdette azt a rendeletét, amely azokra a vállalkozókra vonatkozik, akik nem akarnak online pénztárgép használatra áttérni. A jogszabályról és a tennivalókról a NAV 2014. február 6-án tájékoztatót tett közzé a honlapján. A változásokról tehát az érintettek tájékoztatást kaptak.

A rendelet szerint, ha a gépi nyugtaadásra kötelezett vállalkozó nem akar online pénztárgépet használni, választhatja a számlázást is. Ebben az esetben az Áfa törvény szabályai alapján nyugta helyett minden esetben számlát kell kibocsájtania. A számlázás tehát nem kötelezettség, hanem egy jogszabály alapján biztosított lehetőség a vállalkozásoknak.

Amennyiben a vállalkozás a számlázás mellett dönt, előzetesen tájékoztatnia kell az adóhatóságot és 2014. március 6-tól hetente adatot kell szolgáltatnia a kibocsátott számlák tartalmáról a NAV-nak.

Az online pénztárgépek használatához képest a számlázás lassítja az üzletmenetet, ezért a gépi nyugtaadásra kötelezett vállalkozók bármikor dönthetnek a sokkal egyszerűbb online pénztárgép használata mellett. Ebben az esetben a vállalkozások az online pénztárgép beüzemelését követően azonnal mentesülnek az MKOE által sérelmezett adatszolgáltatási kötelezettség alól is.

Az egyesület kifogásolta azt is, hogy "a regisztrációt úgy kellett elvégezni, hogy közben sok érintett még arról sem értesült, hogy milyen új teendőjük lett" . A jogszabály egyértelműen rendelkezik minden teendőről, azaz ugyanaz a rendelet szabályozza a regisztrációt és az adatszolgáltatást is. Nem fordulhatott elő tehát olyan eset, hogy valaki a regisztrációt elvégezte, de a további kötelezettségeiről nem szerzett tudomást.

Felhívjuk az egyesület figyelmét arra is, hogy a gépi nyugtaadásra kötelezett vállalkozások köre az első pénztárgép rendelet kiadása óta nem változott, így senkinek sem jelenthet problémát az érintettek körének meghatározása.

A Nemzetgazdasági tárca egyúttal jelzi, hogy a szakmai kérdések megvitatását a tárgyalóasztal mellett tartja célravezetőnek, és nem a sajtó nyilvánossága előtt. Az NGM - ahogyan a múltban - a jövőben is kész a szakmai szervezetek képviselőit fogadni, észrevételeiket, javaslataikat érdemben megvizsgálni.