Az elmúlt egy év legfontosabb történésének a Mol Nyrt. 21,2 százalékos pakettjének megvásárlását nevezet Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a költségvetési bizottsági meghallgatásán. Fellegi szerint a pakett megvásárlása a Szurgutnyeftegaz-tól nem volt luxusberuházás. A Mol három közép-európai ország meghatározó olajcége - a következő években az olajcégek általában drágulni fognak - ez különösen érvényes a Mol-lal kapcsolatban. Ezért mind energiabiztonság, mind - függetlenség, mind regionális politikai szempontból az mondható, hogy ez egy szerencsés üzlet volt, nem megfeledkezve az állami vagyon növekedéséről sem.

A fejlesztési politikáról szólva Fellegi elmondta, hogy egy éve úgy vágtak neki a munkának, hogy egységes szervezetet hozzanak létre a fejlesztési területen. Az elsődleges cél volt, hogy a már rendelkezésre álló források javát a kkv-k kapján, úgy hogy az a foglakoztatás növekedésével járjon. Ennek következtében a tartós értéknövekedéssel nemjáró presztízsberuházásokat visszaszorítsák. A kifizetéseket a korábbi 60 napról 45 napra csökkentette a fejlesztési ügynökség, ráadásul a kifizetések mértékes is felgyorsult - mondta Fellegi. A 2012-es költségvetésben önálló fejlesztési költségvetési fejezet lesz - így lehet koncentrálni az erőforrásokat. A fejezetben nemcsak a hazai, hanem az uniós források is megjelennek. A támogatott és szerződéskötéssel elindított projektek száma az elmúlt egy évben a havi 400-ról, 700-ra emelkedett, és a kitűzött célnak megfelelően, nőtt a kkv részesedése. A megindult beruházások közül Fellegi kiemelte a szegedi szuperlézer beruházást, illetve a budai várbazár felújítását. Fellegi elmondta, hogy most már a következő 2014-ben induló költségvetési ciklus tervezésére koncentrálnak.

A PPP-programokkal kapcsolatban Fellegi elmondta, hogy az elmúlt egy évben valamennyi szerződést átvilágították. Ezek alapján kimondható, hogy a PPP-programokban az állam vállal minden kockázatot, miközben a magánszféra jelentős "arcpirító" pénzügyi haszon a magánszereplőknél keletkezik. Jelenleg több mint száz projekt fut, ezek közül kiemelkednek az autópályák, egyetemi kollégiumok, iskolai tornatermek. Ha hagyná a kormány végigfutni az összes szerződét - az 3000 milliárd forint terhet jelentene a költségvetésnek , évi 120-130 milliárdos kifizetésekben. Ezért is tervezi a kormány, a PPP-programok idő előtti kivásárlását, hogy a jövőbeni terheket csökkentsék. Már folynak tárgyalások nagyobb értékű szerződésekről, illetve kisebb csomagokat képzett a kormány azon beruházások, amelyek együtt kezelhetőek. Lesznek ügyek, amelyek polgári perrel, illetve büntetőfeljelentéssel zárul.

A vagyongazdálkodás területén megszűnt a vagyontanács, amely MNV Zrt-t irányította, annak feladatait a minisztérium vette át. Jelenleg is készül a vagyonkataszter - ez a második félévben elkészülhet. Új vagyonpolitikai irányelvek készülnek - ezt jelenleg tárgyalja a kormán, ezután kerülhet a parlament elé - mondta Fellegi Tamás. A miniszter elmondta, hogy z alkotmányhoz kapcsolódóan a vagyonpolitikáról is új "sarkalatos" vagyis kétharmados törvény készül a következő hónapokban.

Az új közbeszerzési törvén a napokban került napvilágra, amely a miniszter szerint olcsóbb és gyorsabb eljárásokat eredményez ráadásul úgy, hogy a közbeszerzések esetében nagyobb súlyt ad a kkv-nak.

Fellegi után Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter következik a bizottságban. A házszabály szerint a bizottságoknak legalább évente egyszer meg kell hallgatnia a minisztereket. Az elmúlt egy évben egyik miniszternek sem sikerült megjelenni a bizottság előtt - nem számítva a kinevezés előtti meghallgatásukat, így a beszámolók már igencsak esedékesek voltak.

Jövő héten aláírjuk a Nabucco-szerződést


A Mol- pakett megvásárlást a parlamentnek jóvá kell hagynia, ennek részeként a szerződést is megismerhetik a képviselők. Fellegi nem érti a gázvezetékekkel kapcsolatos felvetést, hisz megépült a magyar-román gázvezeték, illetve aláírták a magyar-horvát vezeték építéséről szóló szerződését - igaz ezen a csövön a gáz délre menne Magyarországról.

Cserében a horvátok vállalták a harminc éve meglevő Adria kőolajvezeték további üzemeltetését. Ezeken túl jóval fontosabb a magyar- szlovák- lengyel vezeték építése a Nabucco építéséről szóló szerződést pedig jövő héten írják alá Törökországban. Fellegi elmondta, hogy hivatalosan nem értesült arról, hogy Magyarországot elkerülné a Déli Áramlat - igaz egymással párhuzamosan több Déli Áramlat terv fut - most az olasz irány a befutó.

Fellegi szerint az elmúlt egy évben az energiafüggőség ügyében sokkal több történt, mint az elmúlt nyolc esztendőben - és ebből kiemelkedik a Mol kivásárlása. A lengyel- magyar-szlovák illetve Csehországgal (továbbá Horvátországgal) együttműködésben létrehozandó közép-európai korridor, lehetővé teszi, hogy egy új súlyos szereplő jelenjen meg az európai energiapiacon. A megállapodás nem csak gázvezetékekről, hanem villamosenergia és kőolajellátásról is szól - tette hozzá Fellegi.

Az MSZP bírálta Fellegiék energiapolitikáját

Szeres Imre MSZP képviselő bírálta a kormány energiapolitikáját: az ármoratórium hatására közel 300 ezer fogyasztónál nőtt meg a gáz ára. A villamosenergia kötelező átvételi szabályainak megváltozása a távfűtés árának növelésével járt. Az új importvonalakkal kapcsolatos beruházások megvalósítása lelassult megállt - pedig az energiafüggetlenséget ez garantálhatná. Ma már az is kérdéses, hogy az orosz Déli Áramlat vezeték eléri-e Magyarországot - "köszönhetően" a kormány oroszországi politikájának.
A Mol ügyletet csak negatívan lehet megítélni, hisz az eladó egy jelentős haszonra tett szert. Bízzunk abban, hogy a Mol részvények árfolyama nőni fog, de a jelenlegi pénzügyi-társadalmi helyzetben 500 milliárd forintot erre fordítani - nem nevezhető jó befektetésnek. Ezzel a lépéssel az energiafüggőség nem csökken és nem is lesz sem olcsóbb az üzemanyag - fogalmazott Szekeres Imre. A képviselő azt javasolta, hogy a Mol szerződést hozzák nyilvánosságra - hasomlóan a Bajnai-kormányhoz, amely nyilvánosságra hozta a Déli Áramlat beruházással kapcsolatos megállapodásokat.