Áprilistól átlagosan 10 százalékkal ememlkedik a gáz ára - tudta meg szerda este az MTI. A távirati iroda információ szerint csütörtökön azt jelentik be, hogy a kisfogyasztóknál, azaz a háztartásokban 9,98, a 20-100 köbméter közötti fogyasztók - óvodák, társasházak - esetében pedig 9,5 százalékos lesz az emelkedés mértéke a jelenlegihez, azaz a januárban meghatározotthoz képest. A 100-500 köbméter között fogyasztóknál 10,2 százalék lesz a növekedés. A fővárosban átlagosan 8,7 százalékkal emelkedik a gáz ára. Egyedül a TIGÁZ emel 10 százaléknál magasabbat, 12,2 százalékot.

Az MTI információ szerint a gázár emelésével párhuzamosan a kormány bejelenti azt is, hogy a legszegényebbeknek nem szűnik meg a hónap végén a gáz- és távhőtámogatási rendszer, hanem azt június végéig meghosszabbítják.

Az egyetemes szolgáltatók a Magyar Energia Hivatal (MEH) felé benyújtott javaslatukban átlagosan 17 százalékkal kívánták megemelni a gáz árát április 1-től, az E.On pedig húsz százalékos emelést tervezett - értesült az MTI.
Utóbbi értesülés kapcsán az E.On később közölte: "határozottan cáfolja azt az MTI-n megjelent állítást, hogy 20 százalékos áremelési kérelmet nyújtott volna be a Magyar Energiahivatalhoz".

Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP vezetői többször konzultáltak a kormányfővel a gáz áráról, mert véleményük szerint most nem lett volna szükség áremelésre.

Március elején a MEH elnöke arról beszélt, hogy áprilistól köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt. Ezt több szocialista politikus is elfogadhatatlannak tartotta. Podolák György az elnök, Matos Zoltán menesztését kérte a miniszterelnöktől, Lendvai Ildikó pártelnök pedig úgy nyilatkozott: elképedve hallotta, hogy az energiaszolgáltatók ajánlattétele előtt az energiahivatal vezetője arról beszélt, mekkora áremelésre lehet szükség, mert ez burkolt javaslat az áremelés mértékre.

A kormányszóvivő erre reagálva közleményt adott ki, amely szerint Bajnai Gordon bizalma töretlen Matos Zoltán iránt, ugyanakkor elvárja a hivataltól, hogy a szolgáltatók indokolatlanul ne emelhessék a gáz árát.

Kormányzati források az MTI-nek arra hívták fel a figyelmet, hogy éves összehasonlításban a gázár emelkedése nem közelíti meg az infláció mértékét és a tavalyi év azonos időszakához, 2009 áprilisához képest átlagosan 2,4 százalékkal kevesebb a gáz ára, az átlagosan tíz százalékos április 1-i emelés ellenére is.
QP | Quality Placement