A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap 2013 szeptemberében kezdeményezte a CO mérők vizsgálatát: az akkreditált laborban elvégzett vizsgálat akkor azt mutatta, hogy 11 típusból mindössze 2 volt megfelelő. A szaklap akkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez fordult, ami után a fogyasztóvédelem is vizsgált 10 népszerű CO-vészjelző típust. Áprilisra kiderült, hogy a 10 típusból 9 rossz. A jogi folyamat és a fellebbezések után mára 5 készülék ügyében jogerős ítélet született, 4-nél még nincs végső döntés.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint a forgalomból történő kivonás és visszahívás elrendelése is megtörtént a következő készülékek esetében:

  • Steck! SC 103 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő,
  • a (csomagoláson) Global (terméken) SITERWELL GS832 hálózati feszültségről működő szén-monoxid riasztó,
  • a Global (csomagoláson) SITERWELL (terméken) GS804 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő,
  • a SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi, COG 01 hálózati áramról működő, szén-monoxid és gáz érzékelő,
  • és a SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi CO 06 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő

A visszahívott készülékekről a hatóság honlapján itt talál részletes információkat.

A szaklap felhívja a figyelmet arra, hogy a CO-mérők életmentő berendezések, nem megengedhető, hogy hibásan működjenek. Csak az elmúlt télen, 2013. szeptember 20. és 2014. április 15. között több mint 400-an szenvedtek valamilyen sérülést vagy enyhébb mérgezést országszerte, 15 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt évtizedben elvégzett nyílászáró-cseréknél gyakorlatilag nem vették figyelembe a lakások szellőzését, a beépített gázkészülékek levegőigényét, így előfordulhat, hogy egy jól szigetelt lakásban olyan gázkészülékkel fűtenek, amely a lakás levegőjét használja, és esetlegesen oda is tolja vissza a CO-t.