Csak olyan megoldási javaslat kerülhet a kormány elé, amelyben egyetértenek, amit támogatnak a szakmai szervezetek is - mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak a Magyar Kórházszövetség kongresszusán a Népszava beszámolója szerint.

Az első megoldandó feladatok közé sorolta a finanszírozás rendbetételét, amely szerinte 15 éve vár ráncfelvarrásra. Itt a nagy lépések közül egy, a lakosságarányos keretek meghatározása már tavaly megtörtént. Összehasonlították az azonos szakmai portfóliójú kórházak gazdálkodását, és az ezer lakosra jutó közfinanszírozásukban viszont óriási különbségeket találtak. Az arányosítás, a durva gazdálkodási különbségek eltüntetése „gyors lépésben” meg fog történni – ígérte az államtitkár.

Ökölszabályként említette: ha például 78 helyen van sebészet és az derül ki, hogy azok átlagosan 18 százalékos hiányt termelnek, akkor ott az ellátásért járó összeget 18 százalékkal növelik. Kicsi az esélye ugyanis annak, hogy mindenütt gazdálkodási hiba okozza a veszteséget.

Elmondása szerint e területen már előrehaladott tárgyalásaik vannak a pénzügyi tárcával. Arról viszont nem beszélt, van-e bármilyen lehetőség arra, hogy többletforrást kapjon e célra az ágazat.

A tervek szerint a nyáron fokozatosan megszüntetik az intézményekben az átlagfinanszírozást, először a szakrendelők, majd a kórházak, s végül a krónikus és rehabilitációs ellátók kerülnek sorra.

Az új finanszírozásban az ellátóknak járó közfinanszírozás egy része fix összegként kerülhet az egyes intézmények kasszájába, emellett lesz egy teljesítményre ösztönző eleme is a finanszírozásnak. Emellett áttekintik a várólista-szabályozást is.