A Fitch 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország először március 9-én szerepelt, és pénteken kerül ismét sorra. A cég a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban - írja az MTI.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat - egyenként két-két - időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, de az eddigi négy időpontban egyikük sem jelentett be módosításokat.

QP | Quality Placement

Legutóbb, augusztus 17-én a Standard & Poor's megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását, változatlan pozitív kilátással. Ugyanígy tett a magyar osztályzat vizsgálatára általa kijelölt idei első időpontban, március 9-én a Fitch Ratings is, amely szintén felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartja nyilván a hosszú távú "BBB mínusz" magyar szuverén adósbesorolást.

A City pénzügyi szolgáltatási központjának elemzői közösségében nem zárják ki, hogy a Fitch a pénteki újabb vizsgálati időpontban ezúttal felminősítésre konvertálja a tavaly november 10. óta érvényes pozitív kilátást.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői a feltörekvő piacokra összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben azt valószínűsítik, hogy a Fitch egy fokozattal "BBB"-re emeli a jelenlegi "BBB mínusz"-ról magyar államadós-besorolást, az osztályzati kilátás egyidejű stabilra módosításával.

A ház azzal a véleményével indokolja e várakozását, hogy a magyar gazdaság erőteljes makroszintű alapmutatói miatt ugyancsak erőteljes a magyar szuverén osztályzatra ható felminősítési nyomás.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint Magyarország felminősítése ebben a helyzetben "már csak időzítés kérdése" a hitelminősítők részéről.

A Fitch Ratings péntekre kitűzött vizsgálati időpontja után még egy hitelminősítői felülvizsgálat szerepel a Magyarországra kijelölt idei menetrendben: november 23-án a Moody's Investors Service veszi napirendre az általa alkalmazott módszertanban "Baa3" besorolással jelölt - a másik két cég minősítésével egyébként azonos - magyar államadós-osztályzatot.

A Moody's - egyedüliként a három globális hitelminősítő közül - stabil kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta tartja nyilván a befektetésre ajánlott sávban Magyarországot.

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt tavaly javította pozitívra a magyar szuverén adósosztályzat kilátását, de az S&P az idén már nem vizsgálja a magyar államadós-besorolást.