Június közepétől Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke immár szabadon határoz az államtitkárok illetményéről, amelynek plafonját korábban jogszabály korlátozta - írja a 24.hu. Noha nem hozták nyilvánosságra, hogy a miniszterelnök fizetésemelésekről döntött az elmúlt időszakban, néhány államtitkár elárulta vagyonbevallásában, hogy mennyi a havi illetménye.

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára például havi 1 millió 974 ezer 600 forintról számolt be, ami néhány ezer forint eltéréssel megegyezik azzal, amit a miniszterek többsége kapott az elmúlt pár évben. Magyar Levente külügyi és Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár 1,9 millió forintot írt be.

Magyar vagyonnyilatkozataiból tehát 150 ezer forintos emelés olvasható ki. Korábban a jogszabály szerint 1 millió 750 ezer forint volt az államtitkári illetmény (a képviselői mandátummal is rendelkező államtitkároknak 1,3 millió forint). Az államtitkárok túlnyomó többsége nem írta be a fizetését, ami tulajdonképpen logikus is, mivel államtitkári minőségben leadott vagyonbevallásnál ismert a tisztségük, és eddig az illetmény is a törvényben meghatározott módon járt, egészen a vagyonbevallás leadási határidejét megelőző napokig.