A friss adatok szerint a tőkemérleg egyenlege 2021 negyedik negyedévében 1,878 milliárd az év egészében 3,882 milliárd euró aktívumot mutatott. Ezzel az ország külső pénzügyi pozícióját jellemző és a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt finanszírozási igény a negyedik negyedévben 574 millió, az egész éveben 853 millió euró lett, az előző évi 1,234 milliárd euró szufficittel szemben.

A reálgazdasági tételek 1,170 milliárd euró aktívummal zárták a múlt évet az előző évi 2,869 milliárd euróval szemben. Az áruforgalomhoz kapcsolódó fizetések deficitje 3,811 milliárd euróra nőtt az előző évi 1,198 milliárd euróról, a szolgáltatások kereskedelmének többlete 4,981 milliárd eurót tett ki az egy évvel korábbi 4,068 milliárd euróval szemben.

Az elsődleges jövedelmek kiáramlása 4,981 milliárd euró volt tavaly, ezen belül a külföldiek működőtőke befektetései alapján hazautalt profit 6,555 milliárd eurót tett ki, míg 2020-ban éppen hatmilliárd euró volt.

Idén biztosan tovább romlik a folyó fizetési mérleg

 

 

Tavaly összesen 4,736 milliárd euró nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az egy évvel korábbi 1,56 milliárdról, a GDP arányában pedig 3,1 százalékra az előző évi 1,1 százalékról. A tőkemérleggel együtt számolva a 2020-as külső finanszírozási képesség 1,23 milliárd euró, a GDP 0,9 százaléka volt, ezzel szemben 2021-ben 0,85 milliárd eurónyi külső finanszírozási képesség keletkezett, ami a tavalyi GDP 0,6 százaléka volt.

Az orosz-ukrán háború miatt az idén igen jelentős bizonytalanság övezi a folyó fizetési mérleg alakulását. Egyfelől a meredeken emelkedő energiaárak miatt szignifikánsan romlik a cserearány, ami érdemben rontja a külső egyensúlyt. Másfelől a bizonytalanná váló külső kereslet, a vásárlóerő várható romlása a főbb exportpiacainkon, a beszállítói láncok háború miatti megszakadása pedig akadályozhatja a folyamatos termelést - kommentálta a friss adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője.

Így idén biztosan tovább romlik a folyó fizetési mérleg, de ennek nagyságrendjét érdemben befolyásolja a háború időtartama, kimenetele, a további szankciók, vagy azok esetleges későbbi enyhítése, az energia-, és nyersanyagárak kiszámíthatatlan alakulása. A háború miatti bizonytalanság és a külföldi vásárlóerő várható csökkenése, valamint az orosz és ukrán turisták kiesése miatt az idegenforgalom kilábalása is lelassulhat, bár a tavalyihoz képest messze jobban alakulhat, javítva a szolgáltatások egyenlegét.

Idén 5,5-6, majd jövőre 3,2 milliárd euró hiányra számít Suppan a folyó fizetési mérlegben a tavalyi 4,74 milliárd euró hiányt követően, várakozása szerint a következő években újra többletet mutathat az egyenleg.