Már csak pár nap választ el 2023-tól, ami egyúttal a nyugalmat, pihenést és az ünnepi időszakot jelenti. Ugyanakkor fontos, hogy két pihenés között látogassunk el a kertünkbe is, hiszen hiába van karácsony, újév, némi feladat azért még akad – írja az Agrárszektor.

Tisztítsuk meg az ereszcsatornákat

Az őszi levélhullás csodás látvány, ám nem árt résen lenni, hiszen a lehullott levelek bekerülhetnek a csatornába is, ezzel gátolva a víz elfolyását. Éppen ezért ne legyünk restek, és el a leveleket, így már szabadon folyhat le a víz, amikor elkezd olvadni a hó.

Ápoljuk a szerszámainkat

A kerti szerszámainkat szinte egész évben használjuk, így hát télen érdemes gondosan megtakarítani és elrakni őket. Így tavasszal, mikor újra elővesszük őket, nem nagyon kell már velük foglalkoznunk. Törölgessük át őket, mossuk le a szennyeződéseket, és lehetőleg hótól védett helyen tároljuk őket. Mindezen kívül csak jót tehetünk akkor, ha a pengéket meg is élezzük és megolajozunk egy-egy eszközt, ha szükségesnek látjuk.

Etessük az állatokat

Kiemelten fontos, hogy télen a megszokottnál is jobban figyeljünk oda az élővilágra. Ha bármilyen kóbor, éhező, fázó állatot látunk, gondoskodjunk róluk! Ugyanez igaz a madarakra is, segítsünk, nekik, ha tehetjük: készítsünk házikót, etetőt nekik és tegyünk ki eleséget számukra. Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy nagyon nem mindegy, mit adunk oda ezeknek a kis állatoknak. Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy miket szabad és miket tilos kitenni.

Mulcsban az erő

A csupasz talaj nem használ a növények számára, erősen ajánlott ilyenkor az összegyűjtött levelekből és ágakból mulcsot készíteni, de akár vásárolhatunk is erre a célra összeválogatott mulcsot. Ezáltal megvédhetjük a növényeinket, valamint jó minőségű földet tudunk számukra biztosítani a hidegebb hetek, hónapok alatt is. Később pedig igazán hálásak lesznek érte, az biztos.

Növénytakarás

Bár sok növény képes ellenállni a hideg időjárásnak, de egy kis extra védelem sosem árthat. Egy ruha, zsákvászon vagy valamilyen fólia segítségével letakarhatjuk a cserepes növényeinket, de az is jó megoldás, ha a fázósabb zöldeket bevisszük az otthonunkba. Figyeljünk, hogy lehetőleg egy olyan szobába vagy térbe vigyük őket, ahol nincsen túl meleg. 

Ne hagyjuk abba a komposztálást

Bár tény, hogy lassulnak télen a bomlási folyamatok, de ez nem jelenti azt, hogy a hidegebb időben ne lehetne komposztálni. Sőt, kifejezetten ajánlott. Figyeljünk, hogy megfelelő maradékokat és anyagokat tegyünk a halmunkhoz, a melegebb időjárás beköszöntével pedig újból elkezdenek gyorsulni a folyamatok.