Továbbra is történelmi mélypontja körül mozog a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest, és a magyar és nemzetközi gazdasági és politikai környezetet figyelembe véve a közeljövőben sem várhatunk erősödést - írja az Mfor beszámolójában arról, hogyan látja a kormány gazdaságpolitikájáért jelentős részben felelős Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a helyzetet.

A tárcavezető egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy Magyarországon az infláció nyolcvan százalékban globális eredetű, az energia- és gabonaárak emelkedése áll a háttérben, emellett az elmúlt napok gyengülése a múlt pénteken megjelent májusi amerikai inflációs adatokra vezethető vissza, ami az agresszívebb amerikai jegybanki kamatemelési várakozás hatására a dollár erősödéséhez és a feltörekvő piaci devizák leértékelődéséhez vezetett.

Mindez növeli az inflációs feszültséget, miközben a recessziós kockázat is fokozódik, ezek nyomán pedig emelkednek a kötvényhozamok, ami újabb kihívást okoz a régiós országok mellett a dél-európai államoknak is.

Érdemes azonban megjegyezni emellett, hogy más okai is vannak, hogy a térség devizáihoz képest a magyar fizetőeszköz leértékelődése hosszabb távon jelentősebb - írja az Mfor. Ezek az okok az itthoni gazdaságpolitika sajátosságaira vezethetők vissza. Míg a cseh korona árfolyama az elmúlt években folyamatosan és jelentősen erősödött az euróhoz képest, addig a forint árfolyama a zlotyét meghaladó mértékben gyengült.

A román lej szintén jobban teljesít a forintnál, ez azonban elsősorban annak köszönhető, hogy a román jegybank folyamatos piaci intervenciókkal menedzselt árfolyamot tart fent. Emellett a románok, a horvátokhoz és bolgárokhoz hasonlóan az euróövezethez történő csatlakozási programot követnek, ezzel annak irányába tesznek lépéseket, hogy megszüntessék az árfolyamváltozásból származó gazdasági kockázatokat.