A Kúria nyári döntése óta eltelt átlagos forint árfolyamot kell figyelembe venni a forintosításkor és "én azt feltételezem egyébként, hogy amikor a konkrét forintosítás történik akkor ez (a forintosításra kijelölt árfolyam - a szerk.) már azért egy kedvezőbb árfolyam lesz, tehát valószínű, hogy jövőre az árfolyam már nem ezen a szinten fog állni" - többek között ezt is mondta Varga.

A nemzetgazdasági miniszter szavai úgy értelmezhetők, az euró esetében a forintosításra megjelölt 308,97-es szintnél gyengébb lesz a forint jövő április-május környékén, amikor Varga szerint ténylegesen megtörténik a forintosítás - hívja fel a figyelmet a Portfolió.

Varga hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy az elszámoltatásnak csak akkor van értelme, ha az érintett hitelt az ügyfél valóban forintosítja is. Emlékeztetett arra, hogy mintegy "1000-1100 milliárd forintot kapnak vissza az ügyfelek, ami azt jelenti, hogy átlagosan mintegy másfél millió forint kedvezmény képződik a forintosítás esetében". Hozzátette: azt érjük el ezzel, az a devizahiteles, akinek most lesz forintosítva a devizahitele jövő április-május környékén, "annak arra a szintre kerül a tartozása, mintha forintban vette volna fel a hitelét 5-6 évvel ezelőtt".

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány többször elmondta: a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelesek. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a végtörlesztők igenis nagyon jól jártak korábban, Varga úgy reagált, hogy az egy egyszeri lehetőség volt, amikor a Kúriának még nem volt jogegységi határozata.